Dulceața de ardei iute, deliciul care atrage turiștii la Saschiz
Gastronomia are un rol cheie în turismul din satele săseşti din Transilvania. Cei care vin să facă o plimbare pe dealurile împădurite ori să doarmă în casele vechi sunt cuceriţi de gustul dulceţii de ardei iute.
Gastronomia are un rol cheie în turismul din satele săseşti din Transilvania. Cei care vin să facă o plimbare pe dealurile împădurite ori să doarmă în casele vechi sunt cuceriţi de gustul dulceţii de ardei iute. Atât de apreciată inclusiv de Prinţul Charles. Borcanele cu preparatul special sunt comandate şi din Marea Britanie. Iar turiştii străini nu pleacă de la noi fără acest suvenir.
Nu doar peisajele, ci şi mâncărurile dau savoare acestui loc. În Saschiz, turişti din toată lumea sunt întâmpinaţi cu brânzeturi, carne abia scoasă din afumătoare, pită şi... o dulceaţă specială, de ardei iute.
Localnicii se laudă cu aceste dulceţuri care ar putea fi un adevărat brand pentru zona din inima Transilvaniei. Doi soţi scoţieni au venit pe urmele prinţului Charles şi au investit aici 600.000 de euro într-o fabrică în care fac aceste specialităţi doar cu produse din grădinile localnicilor.
Dulceaţa românească de ardei iute are mare succes şi în Anglia. Iar turiştii care ne vizitează cumpără măcar un borcan, ca suvenir. Costă 12 lei și aduce un plus de savoare fripturilor clasice sau celor din carne din vânat. Mai puteţi adăuga ţelină apio şi ghimbir.
Ardeiul iute creşte imunitatea, este un bun remediu pentru hipertensiunea arterială şi contribuie la scăderea colesterolului, spun medicii. Studiile au mai arătat că ardeiul iute - simplu sau în dulceaţă - scade riscul de infarct sau de accident cerebral.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰