Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Edmond şi-a dat seama că are o problemă abia când a ajuns la divorţ. Sindromul burnout afectează toţi mai mulţi români: care sunt simptomele

Este vineri, un prilej de bucurie pentru mulţi, dar nu chiar pentru toată lumea. Pentru că este Ziua Internaţională a dependenţilor de muncă. În această categorie intră cei care stau frecvent peste program la serviciu şi care nici măcar acasă nu se dezlipesc de email. Ca orice altă dependenţă, şi aceasta poate crea probleme serioase. De exemplu, sindromul Burn-out afectează tot mai mulţi români.

de Clara Mihociu

la 05.07.2024 , 20:17

"Mă simţeam inutil. Nu mai aveam niciun spor în ceea ce făceam, epuizat pur şi simplu. Da. Nu mai mergea nimic, parcă nu mai era locul meu", a declarat un pacient diagnosticat cu burnout. Este ceea ce descriu aproape toți cei care ajung pe mâinile medicilor din cauza "dependenței de muncă". În timp, se poate ajunge la sindromul Burn-out, o afecţiune care apare la peste un sfert din cadrele medicale, dar nu numai. Edmond este asistent medical la o unitate sanitară din Iași de 6 ani, dar mai are şi un al doilea job pe lângă.

Cum recunoşti un dependent de muncă?

Abia după ce a ajuns la divorţ din cauza epuizării a înţeles că are o problemă şi a ajuns pe mâna medicilor. "Tot ce înseamnă dependenţă afectează pacientul în sensul în care au dificultăţi în mediul socio-profesional-familial, în tot ceea ce ţine de viaţa lui privată şi profesională", a declarat Raluca Modoranu, medic psihiatru Institutul de Psihiatrie Socola din Iași.

Vezi și

De cele mai multe ori dependenţii de muncă au, la început, parte de alte satisfacţii decât cele de ordin finanaciar, mai ales atunci când sunt lăudaţi. Mai mult decât atât, dacă se întâmplă ca jobul să fie şi un hobby sau o pasiune, dependenţa se instalează rapid. Persoana se simte relaxată când munceşte şi ajunge să piardă noţiunea timpului pe care-l petrece, spre exemplu, în faţa laptopului, la birou. "Fenomenul de burn out duce câteodată la somatizare, adică pacientul nu neapărat recunoaşte că manifestarea lui fizică este legată de oboseală, oboseala de la activitatea profesională, ci somatizează în sensul că descrie tahicardii, descrie o stare de neputinţă, descrie cefalee, descrie uneori chiar fenomene psihotice", a declarat Diana Cimpoeșu, medic șef UPU Smurd Iași.

Cum recunoşti un dependent de muncă? În primul rând, vorbeşte mereu despre job, nu se relaxează nici măcar în vacanţă, are mai multe locuri de muncă şi îi judecă pe cei care nu stau peste program ca fiind neserioşi. Doar la Iași la Institutul Socola, dintre cele 2.000 de internări și 8000 de prezentări în ambulatoriu pentru anxietate, 10% sunt cazuri cu dependența de muncă.

Clara Mihociu Like

Se spune că în fiecare glumă există și un sâmbure de adevăr. Cam așa am ajuns eu pe tărâmul presei. În glumă, un profesor mi-a spus că am voce de radio la finalul primului an de facultate.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Sănătate » Edmond şi-a dat seama că are o problemă abia când a ajuns la divorţ. Sindromul burnout afectează toţi mai mulţi români: care sunt simptomele