Antena Meniu Search
x

Video Sindromul care îndeamnă elevii spre gesturi extreme. Copiii strigă după ajutor, însă nu sunt auziți: "Ca la nebuni!"

Gesturile extreme ale elevilor şochează părinţii şi profesorii. Programa încarcată de la şcoală şi timpul tot mai puţin pe care îl au părinţii pentru a sta cu copiii îi fac pe cei mici să ajungă la capătul puterilor. Şi ei suferă de burnout. Ultimul caz este al elevului de 11 ani care s-a aruncat de la etajul 3 al liceului privat unde învăţa pentru că nu mai făcea faţă sarcinilor. Inspectoratul Şcolar a deschis o anchetă, iar toţi colegii lui vor fi consiliaţi psihologic. 

Ana Grigore
de Ana Grigore

la 15.12.2023, 20:30

Vezi și
  • "Dragi părinţi, înţelegem că sunteţi ocupaţi, dar avem nevoie de atenţie!"
  • "Dragi părinţi, aş vrea să staţi mai mult cu mine. Şi când mă întrebaţi dacă eram bine şi ziceam DA, nu eram bine... dar mi-a fost ruşine să vă spun!"
  • "Dragii mei părinţi, să nu uitaţi să mă iubiţi"

Sunt mesajele sau strigătele de ajutor ale unor copii de la o şcoală din centrul Capitalei pentru părinţii lor. Profesorii au fost atât de impresionaţi încât le-au pus pe gardul şcolii. 

  • Mamă: Este adevărat, părinții nu prea au timp de ei, au programul încărcat de dimineața până seară. E mai obositor pentru ei, dar astea sunt timpurile, trebuie să înveţe.

Chiar dacă recunosc că cei mici au un program mult prea încărcat pentru vârsta lor, puţini părinţi schimbă ceva. Nu pentru că nu ar vrea, ci pentru că le e aproape imposibil din cauza propriului program de muncă.

Pe acelaşi subiect

Copiii sunt tot mai aglomeraţi cu toate activităţile la care trebuie să participe zilnic

  • Mamă: Este abia clasa a treia şi din ce în ce mai mare este volumul.
  • Reporter: V-a spus vreodată că este obosită, ca are nevoie de mai mult timp liber pentru ea?
  • Mamă: Mi-a zis, dar asta este situaţia, i-am explicat că cu este mai mare, cu atât cresc responsabilităţile.
  • Mamă: Este destul de obositor, mai ales vinerea este epuizată. Ar avea nevoie de mai mult timp liber, să se joace.
  • Gabriel Diaconu, medic psihiatru: E foarte uşor să rupi un copil, să frângi un copil, dacă mergi dincolo de resursa lui, de potenţialul lui. Ca să ştii cum să înveţi ai nevoie să-ţi recunoşti momentul în care nu mai poţi, ai nevoie să faci pasul înapoi şi părinţii au nevoie să-şi vadă copiii la momentul la care nu mai pot şi să admită că asta este rezonabil, normal.

Burnout la elevi. Programa şcolară ar avea nevoie de o schimbare, spun specialiștii

  • Marian Staş, expert în educaţie: Nu-i obligatoriu să facem şi matematică şi fizică şi biologie şi chimie în aceeaşi unitate de timp. Un parametru din PISA înseamnă lipsa de focalizare şi atenţie a copiilor. Păi cum să mă focalizez când am de făcut 18 materii pe semestru? Ca la nebuni!

Cazul elevului de 11 ani care s-a aruncat de la etajul 3 al unui liceu privat din Capitală, după ce ar fi mărturisit colegilor că are foarte mult de învăţat, a zguduit Educația. Inspectoratului Şcolar a început o anchetă în şcoală. 

  • Otilia Badarni, directorul liceului: A plecat de aici conştient şi cu regretul acţiunii sale, însă tot ce s-a întâmplat pe noi ne va menţine mult timp într-o stare de şoc. 

Consilierii şcolari din liceu stau acum de vorbă cu toti elevii

Ana Grigore, reporter Observator: Copilul este internat la Spitalul Grigore Alexandrescu din Capital. Are fractură de umăr şi mai multe leziuni la nivel toracal, însă medicii spun că starea lui este una stabilă. Va mai rămâne sub supraveghere câteva zile şi va primi consiliere psihologică.

În Capitală există un consilier școlar la peste 1.000 de copii. Uneori nu apucă nici să-i cunoască pe toţi într-un an. Ministerul Educaţiei s-a angajat ca în următorii trei ani să avem un psiholog şcolar la cel mult 500 de elevi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Educatie » Sindromul care îndeamnă elevii spre gesturi extreme. Copiii strigă după ajutor, însă nu sunt auziți: "Ca la nebuni!"