Antena Meniu Search
x

Efectele nocive alea statului pe scaun

De când a izbucnit pandemia mulţi s-au reorganizat şi au început să lucreze sau să studieze de acasă. Iar asta implică mult timp petrecut pe scaun, în faţa monitorului.

Mădălina Iacob
de Mădălina Iacob

la 23.09.2020, 17:32

Vezi și
  • E nevoie doar de puțină disciplină la locul de muncă.
  • Specialiștii au și câteva recomandări de care trebuie să ținem cont în fiecare zi.

Cu toate că poate părea mai relaxant, asta aduce repercusiuni grave asupra sănătăţii noastre. Durerile de spate sunt cele mai des întâlnite, atât în rândul tinerilor, cât şi al adolescenţilor.

Elena Căciulan, preşedinte al Colegiului Fizioterapeuţilor din România: La birou trebuie sa avem o pozitie foarte corecta. Pozitie care ne va ajuta sa mentinem o sanatate a coloanei vertebrale. Ce inseamna lucrul acesta? Scaunul nostru trebuie sa fie un scaun cu spatar reglabil. Iar trunchiul nostru, membrele inferioare, coapsa gamba, sa fie pozitionate la 90 de grade. Dupa aceea, trebuie sa fim foarte atenti cu ne pozitionam antebratul atunci cand lucram pe calculator pe tastatura. Trebuie sa avem sustinatoare pe antebrat si sa ne pozitionam bratele in aceasta pozitie asa incat intre brate ante sa avem 90 de grade. Este foarte important cum tinem mouse-ul daca il ducem foarte departe si daca mai punem si telefon la ureche si ne ducem in partea opusa, ganditi-va ce dezechilibre se intampla la nivelul corpului. Acesta pozitie a capului de a se duce catre inainte, trunchiul se duce inspre anterior, se apleaca in fata. Se va produce un dezechilibru la nivelul muschului diafragmal, care are un rol respirator foarte important si in acelasi timp si zona abdominala care incepe sa devina hipotona.

Iar musculatura bazinului este foarte importantă. Trebuie să existe un tonus muscular foarte bun pentru a menține greutatea pe care se află capul, brațele și trunchiul. De aceea, e nevoie de o funcționare corectă și continuă.

Altfel, riscăm probleme la nivel cervical sau toracal, cifoză, dar și dezechilibre ale articulației umerilor și a mâinilor. Toate aceste poziții greșite, alături de sendentarism și greutate exagerată pot produce tulburări grave ale vertebrelor, hernie sau lipsa de mobilitate.

E nevoie doar de puțină disciplină la locul de muncă. Specialiștii au și câteva recomandări de care trebuie să ținem cont în fiecare zi. Cine ar fi crezut că de mare ajutor ne poate fi un simplu prosop.

Elena Căciulan, preşedinte al Colegiului Fizioterapeuţilor din România: Este foarte important la serviciu sa aveti un prosop il asezati pe spatar. Daca stai in aceasta pozitie aveti deja o pozitie hipercorecta. Ma obliga sa stau asa si asa si ma simt foarte bine. Punem mainile in acesta pozitie si sa facem miscari de rasucire a capulu stanga dreapta. Sa ne ridicam la 45 de minute si putem sa facem lucruri foarte simple. Pur si simplu mersul este perfect, stanga dreapta, ne spalam pe maini si revenim la birou, doua trei minute de miscare.

Și nu doar adulții au de suferit. Părinții trebuie să fie foarte atenți la poziția copiilor atunci când stau pe scaun.

Elena Căciulan, preşedinte al Colegiului Fizioterapeuţilor din România: Sa nu stea pe scaune foarte mult, sa nu incolaceasca piciorusele lor de piciorul scaunului, sa aiba scaun reglabil, sa nu il lase sa stea cu piciciorele sus pe scaun pt ca va produce mai tarziu modificarea schemei corporale. Şi doamnele educatoare sa fie atente la copii cum stau in banca si sa ii mai invete pe copii de ce nu sa mai stea cu mainile la spate ca sa ii invete cu sa stai cu corpul drept.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă afectează schimbările bruşte de temperatură?

Observator » Sanatate » Efectele nocive alea statului pe scaun