Antena Meniu Search
x

EMA anchetează o posibilă legătură între vaccinul AstraZeneca și sindromul exsudativ capilar

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) face noi studii asupra efectelor vaccinului AstraZeneca-Oxford, după ce a recunoscut legătura între imunizarea cu acest ser și apariția trombozei.

de Redactia Observator

la 09.04.2021, 18:25

Vaccin AstraZeneca
Vaccin AstraZeneca-Oxford - Shutterstock (imagine ilustrativă)
  • România continuă vacccinarea cu AstraZeneca la toate categoriile de vârstă

Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) anunţă vineri că anchetează eventuale legături între vaccinul împotriva Covid-19 produs de AstraZeneca-Oxford şi sindromul exsudativ capilar, după ce a recunoscut formarea unor cheaguri de sânge drept efecte secundare rare ale acestui vaccin, relatează AFP.

EMA precizează că studiază cinci cazuri de sindrom exsudativ capilar, "caracterizat prin scurgerea de lichid din vasele de sânge care cauzează umflarea ţesutului şi o scădere a tensiunii arteriale".

Ce este tromboza, efect secundar foarte rar al vaccinului AstraZeneca

Tromboza este o boală provocată prin astuparea unui vas sanguin de către un cheag de sânge, respectiv prin obturarea parțială sau totală a unei artere sau vene prin formarea unui cheag de sânge. Eventualele complicații pot avea urmări grave, dacă tromboza nu este depistată la timp.

Pe acelaşi subiect

Pentru a evidenţia, într-o oarecare măsură, cât de rar apar trombozele după vaccinarea cu serul produs de AstraZeneca, specialiştii au dat ca exemplu cazul Marii Britanii, unde 19 persoane au murit din cauza unor tromboze, la administrarea a peste 20 de milioane de doze de vaccin AstraZeneca, ceea ce înseamnă o rată foarte mică de decese.

OMS: Nu există ”date adecvate” pentru schimbarea vaccinului împotriva Covid-19 între cele două doze

Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a reiterat, vineri, că nu există date adecvate cu privire la schimbarea vaccinurilor împotriva Covid-19 între cele două doze, după ce Franța a anunțat că persoanele cu vârsta sub 55 de ani care au primit prima doză de AstraZeneca, ar trebui să fie vaccinate cu un alt ser.

”Nu există date adecvate pentru a afirma dacă este un lucru care poate fi făcut şi, ca atare, experţii organizaţiei au ajuns la concluzia că interşanjabilitatea vaccinurilor nu este o recomandare pe care să o poată face în această etapă”, a declarat Margaret Harris, purtătoare de cuvânt a OMS, cu prilejul conferinţei de presă de la sediul ONU, la Geneva, scrie france24.com.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » EMA anchetează o posibilă legătură între vaccinul AstraZeneca și sindromul exsudativ capilar