"Parcă cineva îmi băga cuţite în burtă". Mărturia unei paciente bolnave de endometrioză
În România, există aproape o jumătate de milion de femei care suferă de endometrioză, iar multe dintre ele îşi pun singure diagnosticul, pentru că informaţiile nu prea există, iar centrele de tratament sunt prea puţine.
- EDIŢIE SPECIALĂ Observator. Primele EXIT POLL-uri ale Alegerilor Prezidenţiale, ora 21:00, LIVE la Antena 1
- COMPARAŢIE. Prezenţa la vot pe ore în primul tur al alegerilor prezidenţiale din 2014, 2019 şi 2024
În România, există aproape o jumătate de milion de femei care suferă de endometrioză, iar multe dintre ele îşi pun singure diagnosticul, pentru că informaţiile nu prea există, iar centrele de tratament sunt prea puţine. Boala este o afecţiune ginecologică gravă, care poate cauza infertilitatea, dacă nu este depistată la timp.
Multe dintre femeile care suferă de această afecţiune ginecologică o numesc şi cancerul care nu omoară. Crampele sunt principalele simptome. Ecografia abdominală este primul pas spre un diagnostic corect.
Alina Iftimie nu se confrunta cu ele de ieri, de azi, ci de prin 2000 încoace. Da, ani în şir a trăit cu o boală ginecologică pe care nici măcar nu ştia că o are. Nici ea, şi nici medicii, pentru că afecţiunea este perfidă. Doar o monitorizare îndelungată poate duce la un diagnostic corect.
Ea a avut şansa să şi-o schimbe. Deşi se afla în ultimul stadiu al bolii, de câteva luni a înlocuit-o cu zâmbete. Şi cu speranţa că în viitor va putea să îşi îndeplinească visul: să aibă un copil.
Statisticile arată că una dintre 10 femei suferă de endometrioză, iar în România peste 500 de mii de femei au fost diagnosticate cu această boală ginecologică, ce este cel mai grav: endometrioza cauzează 50 la sută din problemele de infertilitate.
Netratată la timp, boala poate ajunge să afecteze şi creierul. În general, afecţiunea îşi alege victimele din rândul femeilor tinere.
În România, puţini sunt medicii instruiţi în cazuri avansate de endometrioză. Iar centrele de tratament sunt încă şi mai puţine. Curioşi să vorbim cu specialişti, am trecut pragul unei astfel de clinici, recent deschise în Capitală.
O ecografie abdominală este primul pas în stabilirea unui diagnostic corect.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰