Antena Meniu Search
x

Video ''Este remarcabil. Tumoarea s-a topit pur şi simplu.'' O pastilă minune, în stadiu experimental, ar putea salva milioane de vieţi afectate de cancerul pulmonar

Un tratament ar putea salva si prelungi milioane de vieţi în fiecare an. Este vorba de un medicament experimental împotriva unei dintre cele mai agresive forme de cancer pulmonar şi pentru care până acum nu exista tratament. Pastila miraculoasă este folosită de câteva luni în Statele Unite şi de săptămâna trecută, Marea Britanie a devenit prima ţară din Europa în care va fi administrată această terapie bolnavilor cu stadii avansate de cancer pulmonar.

de Redactia Observator

la 14.09.2021, 21:38

Vezi și

Tratamentul revoluţionar a fost dezvoltat în Statele Unite şi este destinat pacienţilor care suferă de cancer pulmonar cu mutații ale genei KRAS, una dintre cele mai necruţătoare şi agresive forme de cancer, rezistentă la toate terapiile de până acum. Odată administrat, oamenii de ştiinţă au observat că micşorează substanţial tumorile şi cancerul intră în remisie.       

Bob T. Li, medic oncolog: Acest medicament a produs un răspuns pozitiv în cazul a peste 37% dintre pacienţi. Asta înseamnă o micşorare substanţială a tumorilor în peste 30% dintre pacienţi. Se poate observa pe tomografii de la o lună la alta.   

Deşi nu poate fi vorba încă de o vindecare deplină, tratamentul experimental a primit aprobare de urgenţă în Statele Unite şi Marea Britanie. Mai ales că, de mai bine de 40 de ani, savanţii caută fără succes un tratament pentru acest tip de cancer pulmonar.  

Ramaswamy Govindan, medic oncolog: Sunt încrezător că poate deveni o nouă opţiune pentru pacienţii noştri cu cancer pulmonar.

Pe acelaşi subiect

Ca să ajungă şi la noi trebuie să fie mai întâi aprobat de Agenţia Europenă a Medicamentului.

Dr. Elena Gafton, Medic Oncolog IRO Iași: Lucrurile în oncologie evoluează destul de repede și destul de bine și în România din punct de vedere al aprobărilor. Dacă un tratament e indicat în prima linie, atunci intră pe linie de urgență. 

Este o veste nesperată pentru milioane de oameni din întreaga lume. Karen este unul dintre cei pentru care acest tratament înseamnă ani de viaţă la care nu mai spera. Acum doi ani cancerul pulmonar de care suferea s-a răspândit. A fost momentul în care a decis să ia parte la studiul clinic pentru acest medicament. 

Karen, pacientă: Iau această pastilă în fiecare zi şi cancerul mi-a dispărut. Este incredibil. 

Bob T. Li, medic oncolog: Este remarcabil. Tumoarea s-a topit pur şi simplu, nu mai este vizibilă nici cu computerul tomograf.  

18.000 de dolari costă o lună de tratament

O lună de tratament cu acest medicament costă în Statele Unite aproape 18.000 de dolari, decontaţi de asigurările de sănătate. Până când va ajunge şi la noi în ţară, doar cei care îşi permit o aigurare internaţională de sănătate pot beneficia de pastila miraculoasă. 

Simona Muşat, broker de asigurări: Aceste tipuri de asigurare includ o gamă largă de servicii, dacă un tratament e mai eficient, mai rapid, îşi doresc să îl acopere.  

Depistat de cele mai multe ori în stadii avansate, cancerul pulmonar ucide un om la fiecare 17 secunde la nivel mondial. Si la noi în ţară este forma de cancer cu cea mai mare rată de mortalitate. Anul trecut, 11.000 de români au murit din cauza necrutăţoarei maladii şi peste 12 mii au fost diagnosticaţi cu o formă de cancer la plămâni.  

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » ''Este remarcabil. Tumoarea s-a topit pur şi simplu.'' O pastilă minune, în stadiu experimental, ar putea salva milioane de vieţi afectate de cancerul pulmonar