Exerciții permise în perioada sarcinii
Sfaturi legate de poate cea mai frumoasă perioadă din viaţa unei femei, cea a sarcinii. Unele femei renunţă la activităţile fizice, de teamă să nu îşi pună în pericol sarcina. Ceea ce, în cele mai multe cazuri e total greşit. Antonia Gasparovici a stat de vorbă cu specialiştii şi are lămuriri.
- Trebuie evitate sporturile cu risc ridicat de cădere.
- Nici exerciţiile care pun presiune pe musculatura abdominală nu sunt bune.
Ruxandra bifează cel puţin două premiere: este la prima sarcină şi.. la prime lecţie de înot. A învins teama şi emoţiile şi a ascultat sfaturile specialiştilor.
Toţi i-au spus că înotul este una dintre activităţile fizice recomandate tocmai pentru că tonifiază toate grupele musculare, fără să pună presiune pe articulaţii. În plus...
Ruxandra Ristache: În apă, nu mă simt însărcinată, nu îmi simt burtica, sunt uşoară ca un fulg, gleznele nu se umflă, pe o vreme caniculară, nu credeam că e ceva care să mă facă să mă simt atât de bine în momentul ăsta cu burtica asta destul de mare.
Cristina Alexe, antrenor inot: Pentru o femeie gravidă, care ia în greutate, duce la o postură incorectă, apa corectează şi ne ajută foarte mult.
Ruxandra Ristache: Din trimestrul trei devine mai greu să te mişti, e presiunea mai mare pe articulaţii
Cristina Alexe, antrenor inot: Înotul mai ajută la întărirea muşchilor paravertebrali, la tonifiere, respiraţie corectă.
Şi conform specialiştilor, femeile însărcinate pot practica înotul cel puţin de două ori pe săptămână, câte 50 de minute.
Iar dacă, din diferite motive, spuneţi NU înotului, poate încercaţi altceva...
Alin Popescu, medic sportiv: Mersul este o activitate de încurajat pentru populaţia generală dar cu atât mai mult pentru gravide, aeorobicul cu impact moderat, evităm săriturile, exericiţii de tip yoga, exerciţiile astea de stretching, de întindere.
Ruxandra Ristache: Ajută destul de mult inclusiv pentru echilibru, pentru anxietate, te linişteşte foarte mult şi intri în conexiune cu corpul tău
Trebuie evitate sporturile cu risc ridicat de cădere, dar şi exerciţiile care pun presiune pe musculatura abdominală.
Viitoarea mamă trebuie să discute permanent cu medicul care monitorizează evoluţia sarcinii si care îi poate recomanda cel mai bine genul de exerciţii potrivite. O atenţie deosebită necesită sarcinile cu risc crescut de naştere prematură.
Când gravida simte oboseală, durere, contracţii, ameţeli sau dacă apar alte senzaţii de disconfort, activităţile trebuie întrerupte imediat.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰