Test Observator: Ne oxigenăm la fel de bine, cu sau fără masca de protecție (Video)
Controversele în ceea ce priveşte masca de protecţie sunt tot mai aprinse. Ne protejăm noi, îi protejăm pe alţii, dar cu ce riscuri? Există sau nu pericolul ca nivelul de oxigen care ajunge în sânge să fie mai mic atunci când respirăm prin mască? Dar când facem efort? Am vrut să vedem cu ochii noştri. Sonia Simionov a făcut câteva teste de saturaţie într-un spital, monitorizată de un aparat profesional din camera de gardă.
- Sonia Simionov a demonstrat că nivelul de oxigen nu scade, după purtarea măștii
- Experimentul a fost efectuat într-un spital, sub supravegherea unui asistent SMURD
- Subiectele zilei sunt în Observator 19, la Antena 1
Suntem la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Floreasca din Bucureşti. În camera de gardă am ales un pat izolat, pentru a putea face testele fără a intra în contact cu pacienţii. Lângă mine este Mihaela, asistent medical SMURD.
Sonia Simionov, reporter Observator: Vreau să văd nivelul de saturaţie cu mască. O să apară pe monitor, spuneți dumneavoastră.
Mihaela, asistent SMURD: 99. 98.
Sonia Simionov, reporter Observator: Este un nivel normal?
Mihaela, asistent SMURD: Este un nivel foarte normal.
Pentru că nu e nimeni în jurul nostru la mai puţin de trei metri distanţă, îmi dau masca jos pentru a vedea dacă nivelul de oxigen pe care-l inspir este mai mare.
Sonia Simionov, reporter Observator: 98 este un nivel normal de oxigen în sânge. Un om sănătos trebuie să aibă între 96 şi 100. Plusez. Chiar dacă nimeni nu poartă mai multe măşti una peste alta, o să pun patru doar pentru a vedea dacă inspir aceeaşi cantitate de aer ca atunci când nu am gura şi nasul acoperite.
Sonia Simionov, reporter Observator: Nu există nicio obligaţie în acest moment să alergi cu mască, să mergi cu bicicleta cu mască în exterior, dar o să fac acest test de efort cu mască pentru a îngreuna lucrurile, ca să spunem aşa şi vom vedea ulterior dacă nivelul de saturaţie e acelaşi şi cu mască şi fără mască.
Rezultatele sunt clare. Cu sau fără protecţie, cu mai multe măşti odată sau chiar după efort. sângele meu primeşte aceeaşi cantitate de oxigen.
Dr. Ioana Marinela, medic primar, UPU Floreasca: Noi, spre exemplu, purtăm masca şi 24 de ore, în gardă, fără a avea nicio problemă de sănătate după aceea. Din iubire pentru oameni putem să facem asta fără niciun fel de problemă.
Pentru o protecţie cât mai bună, medicii recomandă ca masca să acopere şi nasul şi gura şi să fie purtată în spaţiile închise şi afară, în zone aglomerate.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰