Fenomenul misterios care se petrece în creierul uman, în timpul somnului: "E ca și cum ai porni mașina de spălat vase"
Somnul profund are un rol esențial în curățarea creierului, similar cu modul în care funcționează o mașină de spălat vase, arată o nouă descoperire științifică. Pastilele de dormit reduc cu 50% acest proces natural de curățare a creierului.
- O copilă de 14 ani a născut în baia din casă, ajutată de mamă, după ce a ascuns sarcina de părinţi. DETALII la Observator 17:00, la Antena 1
- A fost prins hoțul picioarelor amputate de la Spitalul Cantacuzino din Bucureşti. Cum şi-a motivat fapta în faţa poliţiştilor
Oamenii de știință de la Universitatea din Copenhaga au descoperit că procesul de curățare este orchestrat de o moleculă numită norepinefrină, care este eliberată de creier la fiecare 50 de secunde în timpul somnului profund.
"Este ca și cum ai porni mașina de spălat vase înainte de a merge la culcare și te-ai trezi cu un creier curat", explică profesorul Maiken Nedergaard de la Universitatea Rochester din New York, autorul principal al studiului.
Cercetătorii au descoperit că norepinefrina face vasele de sânge să se contracte și să se dilate ritmic, ca o pompă care ajută la eliminarea deșeurilor din creier. Dr. Natalie Hauglund, de la Universitatea din Copenhaga și Oxford, compară acest proces cu un dirijor care coordonează o orchestră.
Medicamentele pentru somn afectează curățarea creierului pe timpul nopții
- Fenomenul misterios care se petrece în creierul uman, în timpul somnului: "E ca și cum ai porni mașina de spălat...
- Obezitatea, diagnosticată greşit până acum doar cu "indicele de masă corporală". Ce mai trebuie luat în calcul...
- Medic român, despre o boală care afectează milioane de oameni. Netratată, poate duce la complicaţii severe
- 10 idei de deserturi sănătoase, cu puţine calorii. Alternative delicioase care nu îngraşă
- Ți-e frică de demență? Renunță la mezeluri! Cum rămâne cu carnea roșie - studiu Harvard
Medicamentele pentru somn, precum zolpidemul, pot perturba însă semnificativ acest proces natural de curățare. În experimentele pe șoareci, cercetătorii au observat că pastilele de dormit reduc cu 50% undele de noradrenalină și cu 30% eficiența procesului de curățare, deși animalele adormeau mai repede.
Aceste descoperiri sunt relevante și pentru oameni, deoarece avem același sistem de curățare a creierului.
Dr. Hauglund avertizează că persoanele care iau medicamente pentru somn ar trebui să fie conștiente că este posibil să nu beneficieze de toate avantajele unui somn natural și sănătos.
Studiul, publicat în revista Cell, oferă noi perspective despre legătura dintre somnul insuficient și bolile neurologice, precum Alzheimer, și deschide calea către dezvoltarea unor metode mai bune pentru asigurarea unui somn odihnitor și benefic.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰