Video Haos la programarea pentru vaccinare. Oamenii aleg să meargă şi de la București la Eforie, ca să mai prindă un loc
Locurile libere pentru vaccinare s-au dat ca pâinea caldă în marile oraşe. În acest moment nu se mai pot face programări pentru ianuarie şi februarie în Bucureşti, Cluj, Sibiu sau Braşov. Ca să se imunizeze, unii sunt dispuşi să meargă şi la 300 de kilometri distanţă. Deşi stau in Bucureşti, de exemplu, au fost de acord să primească dozele la Eforie Sud.
- Oamenii sunt dispuşi să meargă sute de kilometri pentru a prinde un loc la vaccinare
- În marile oraşe, locurile libere s-au ocupat până în februarie
Cosmina Berbecel încearcă de zile bune să-si programeze pacienţii cu boli cronice pentru vaccinare. Dintre cei 1000 pe care îi are înscrişi, 400 şi-au dat acordul. Dar locuri a găsit până acum numai pentru 30.
Cosmina Berbecel, medic de familie: Trebuie să ai foarte multă răbdare şi foarte mult timp la dispoziţie ca să reuşeşti să programezi.
Primeşte fotografii cu buletinele pacienţilor pe Whatsapp şi încearcă să le găsească un loc pe platforma digitală.
''Este o pacientă oncologică. Are o boală cronică. A fost adăugată cu succes. Şi acum să o programăm. Se pare că nu prea avem unde. În luna ianuarie nu apare nimic. Încercăm februarie. Iar nu există niciun slot disponibil de programare.''
Medicul de familie are pacienti şi în Braşov şi Ilfov, dar nici pentru aceştia nu a găsit vreun loc liber.
''Din păcate, în momentul acesta, cel puţin în aceste trei judeţe, nu se poate face nicio programare. Nici în ianuarie, nici în februarie? Nu.''
De la centru, lucrurile par mult mai simple.
Valeriu Gheorghiţă, coordonator campanie de vaccinare: Încercăm să facem această platformă uşor de folosit, pentru fiecare persoană în parte. Numărul persoanelor programate la acest moment confirmă că nu e chiar atât de complicat să efectuăm programarea.
Autorităţile ne asigură că până în septembrie, 10 milioane de persoane vor avea suficiente doze pentru a fi vaccinate.
Valeriu Gheorghiţă, coordonator campanie de vaccinare: Ne uităm mereu la numărul de doze care trebuie să ajungă, dar şi la sloturile liberele. În momentul de faţă sunt peste 1.100.000 de sloturi ocupate, din data de 2 ianuarie.
La sute de kilometri distanţă de un loc liber pentru vaccinare
Ca să nu aştepte cu lunile, sunt oameni care preferă să străbată sute de kilometri, pentru un loc, ne spune unul dintre cei 400 de operatori implicaţi în procesul de vaccinare. În vreme ce alţii încearcă să fenteze sistemul.
Eva Cristescu, medic de familie: Am şi pacienţi care mă sună în fiecare zi şi mă roagă să îi bag în faţă, că ei vor să îşi ducă copilul la grădiniţă şi stau în loc de chestia asta cu vaccinul. Sunt bine mersi tineri şi serioşi şi dacă pot să îi înscriu că nu vor să piardă sezonul de ski.
Daca unii incearca sa fure startul, alţii dau de la ei. E cazul medicilor de la Medgidia, unde vaccinul a fost ieri insuficient. S-au înscris mai mulţi pacienţi decât numărul de doze din centrul de imunizare.
Monica Moldoveanu, medic primar medicină de laborator: Nu ne-am așteptat să vină atât de multă lume. Am rugat colegii care trebuiau să se vaccineze ieri, colegii noștri din spital să aștepte vaccinarea, ca să putem vaccina populația care a venit ieri la centru.
Astăzi, şi la Hârșova, dozele au fost insuficiente, aşa că procesul a fost blocat, iar pacienţii reprogramaţi. Aproape 265 de mii de persoane au fost vaccinate până acum. Numai în ultimele 24 de ore, au primit serul peste 34 de mii de oameni.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰