Video Imunizarea persoanelor vulnerabile, motiv de scandal. Autorităţile se contrazic în cifre şi în declaraţii
Câţi seniori şi bolnavi cronic au fost vaccinaţi? Depinde pe cine întrebi. Prea puţini, spun cei de la USR PLUS şi arată cu degetul spre premierul Cîţu. Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, îi contrazice şi se laudă cu cifrele. Una dintre mizele din spatele declaraţiilor care aruncă în aer coaliţia de guvernare este mutarea campaniei de imunizare de la Ministerul Apărării la Ministerul Sănătăţii. Prinşi la mijloc în scandal, sute de mii de români aşteaptă să fie vaccinaţi. Cât mai repede.
- Imunizarea bătrânilor şi a bolnavilor, motiv de scandal
Peste 85 la sută dintre bolnavii de COVID-19 care au murit aveau peste 60 de ani. Cei mai vulnerabili sunt exact cei de care ar trebui să avem cea mai mare grijă. Mor în secţiile de terapie intensivă pline. Nevaccinaţi.
Autorităţile se contrazic în cifre şi în declaraţii
Pentru a-i apăra pe cei mai expuşi, România ar trebui să vaccineze rapid mai bine de cinci milioane de români. La ultima raportare oficială erau imunizaţi 470 de mii de bolnavi cronic şi aproape 600 de mii de persoane peste 65 de ani. Din centrele sociale şi rezidenţiale au primit vaccin 33 de mii. E tabloul campaniei de vaccinare pe care aleşii noştri se încaieră.
Liviu Iolu, membru Consiliul Naţional PLUS: Doar 30% dintre bătrânii şi bolnavii României sunt vaccinaţi şi aici responsabilitatea este în primul rând a Comitetului pentru Vaccinare şi a domnului Cîţu. În prima fază a vaccinării, trebuiau vaccinaţi cel puţin 70% dintre bătrânii şi bolnavii României nu mers prin spatele uşilor închise. Tot felul de esenţiali s-au vaccinat, tot felul de tineri.
Coordonatorul campaniei de vaccinare vede însă partea plină a paharului.
Valeriu Gheorghiţă, coordonator campanie vaccinare: În total, persoanele vulnerabile care sunt vaccinate, peste 1.090.000 de persoane, ceea ce reprezintă aproximativ 75% din numărul celor vaccinaţi.
Unele voci sunt şi mai optimiste.
Bogdan Opriţa, şef UPU SMURD Floreasca: Peste 80% din populaţia cu comorbidităţi sau peste 65 de ani s-a vaccinat.
Nu ştim exact numărul celor vulnerabili şi vaccinaţi. Ce ştim cu certitudine este că, în total, sunt vaccinaţi peste două milioane 300 de mii de români. Aproape 1 milion jumătate au făcut şi rapelul. Pentru unii dintre cei vulnerabili nu a fost deloc simplu să ajungă la vaccin.
''Am fost de 3 ori, de 4 ori de 5 ori la spital şi nu am putut să mă văd cu medicii curanţi. La poarta spitalului mi s-a pus cortina de fier.''
Gâlceava din jurul campaniei de vaccinare nu e prima de la începutul imunizării, la sfârşitul lunii decembrie. În primul rând, nu au fost suficiente doze. Apoi, categoriile prioritare s-au suprapus şi s-a imunizat cine a avut norocul să prindă un loc liber. Scandalul vaccinului AstraZeneca şi a reacţiile adverse raportate a dus la blocarea unui lot în România şi a scăzut încrederea oamenilor în vaccin.
Peste 520 de mii de români sunt înscrişi pe listele de aşteptare şi aşteaptă să fie programaţi. Cei mai mulţi vor să se vaccineze cu Pfizer, în jur de 490 de mii. 23 de mii cu Moderna iar cu AstraZeneca, mai puţin de 9 mii 5 milioane de români şi-au propus autorităţile să vaccineze până la 1 iunie, când ar urma să avem o relaxare a restricţiilor.
Florin Cîţu, premierul României: Campania de vaccinare merge foarte bine în acest moment. Avem doze, trebuie românii să se vaccineze. Nu există o piedică pentru a se vaccina cineva în România, doar să dorească românii să se vaccineze.
În acest proces, nu ar trebui să existe români speciali în lupta cu boala. Asta susţin cei de la USR PLUS, care îşi doresc ca vaccinarea să treacă în sarcina Ministerului Sănătăţii, la fel ca spitalele Ministerului Apărării, SRI, SIE şi Ministerului de Interne.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰