Antena Meniu Search
x

Video În anul pandemiei, aproape 150 de mii de mame au dat viaţă, în maternităţile din România

Viaţa învinge teama de moarte. Tot mai multe în fiecare lună, din martie până acum. Şi nu a fost deloc uşor, pentru că în secţiile COVID, bebeluşii sunt separaţi de mame şi n-au alături decât medicii şi asistentele, în primele săptămâni. Pentru mame, ultimele nouă luni au fost ca un travaliu emoţional.

Iulia Pop
de Iulia Pop

la 23.12.2020, 10:19

Vezi și
  • Peste o mie de bebeluşi s-au născut din martie până acum doar în maternitatea Bega.
  • Mamele pandemiei și-au găsit puteri pe care nici nu știau că le au. 

De la sute de kilometri, în salonul de terapie intensivă al Maternităţii Bega, din Timişoara, se aude vocea unei mame care nu şi-a strâns încă gemenii la piept. 

Sunt deocamdată prea mici ca să-i poată lua acasă, iar telefonul din mâna medicului e singurul lucru care îi mai alină dorul. Şi cel mai aşteptat moment al zilei. 

De 9 luni, medicii şi asistentele de aici şi-au asumat şi rol de părinţi pentru bebeluşii izolaţi de mame. Le oferă nu doar tratament, ci şi afecţiune. Suferă alături de părinţi şi se bucură de fiecare dată când le redau copiii în siguranţă. 

Conferenţiar Universitar Doctor Daniela Iacob, medic şef neonatologie, maternitatea Bega: Cel mai important lucru este să ne punem în pielea lor. Şi atunci cred că reuşim să facem ceea ce trebuie. 

Un mesaj care ajunge la mamele din toată ţara

Sunt ca durerile naşterii, se uită. Şi rămâne doar bucuria, dacă reuşim să facem ce trebuie. 

Peste o mie de bebeluşi s-au născut din martie până acum doar în maternitatea Bega. Fără familie aproape, asistate de medici ascunși în spatele combinezoanelor, mamele pandemiei și-au găsit puteri pe care nici nu știau că le au. 

Mamă: El e negativ şi eu sunt pozitivă, nu pot să-l văd.

Reporter: Dacă ar fi să transmiţi un mesaj viitoarelor mămici, care acum se gândesc că trebuie şi ele să nască în pandemie, ce le-ai spune?

Mamă: Să fie puternice pentru copilaşul lor să nu se panicheze, să fie tari. 

Anca Căzăceanu, psiholog maternitatea Bucur: Este acea forţă interioară care le spune că este necesar să se raporteze la momentul prezent. Realitatea este asta. Trebuie să mă mobilizez, trebuie să mă aduc aici şi acum. 

Anca Cazaceanu e psihologul maternității Bucur, din Capitală. Cea care, de 9 luni încoace le dă mamelor încrederea că puterea se află în ele, nu în afara lor.  

Pentru că viața merge mai departe, și nimic nu demonstrează asta mai mult decât strigătele nou-născuţilor, când vin pe lume. 

Anca Căzăceanu, psiholog maternitatea Bucur: Au trecut 9 luni de la începutul pandemiei. simbolic, trăim cu toții un travaliu din care urmează să ne naștem, să renaștem. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » În anul pandemiei, aproape 150 de mii de mame au dat viaţă, în maternităţile din România