Antena Meniu Search
x

Video Într-o lună începe vaccinarea în România. Cum se va realiza imunizarea populației, în centrele speciale

A rămas doar o lună până când începe vaccinarea în România şi mai sunt multe lucruri de pus la punct. Autorităţile au găsit aproape o mie de spaţii în care ar putea avea loc imunizarea. Un sfert dintre ele sunt spitale. Vor exista şi caravane mobile care vor ajunge cu dozele la persoanele care nu se pot deplasa. Armata va face în cel mai scurt timp o simulare a vaccinării, pornind de la procesul de distribuţie a serului şi până la imunizarea propriu-zisă.

Valentin Stan
de Valentin Stan

la 10.12.2020, 20:48

Vezi și
  • În România primele vaccinuri sunt așteptate în ianuarie

Pe lângă mobilier medical, centrele de vaccinare trebuie să aibă unităţi frigorifice pentru doze și zone în care medicii să intervină de urgență dacă e cazul. Persoanelor care urmează să fie vaccinate li se va lua temperatura, după care urmează un triaj epidemiologic, în care se va ţine seama şi de istoricul medical al pacientului.

Compania care o să producă vaccinul îl va livra inițial în șapte centre regionale din România. În București, acesta va fi la Institutul Cantacuzino, iar de aici vaccinul va pleca în primul rând către spitale, iar mai apoi în toate centrele de vaccinare. 

În București va fi cel mai mare centru de vaccinare, la Romexpo

Centrele de vaccinare anti-COVID vor avea circuite separate pentru pacienţi. După triajul epidemiologic de la intrare vor sta într-o zonă de aşteptare. Ulterior vor ajunge în zona tampon, unde vor discuta cu medicul despre vaccinare, iar mai apoi vor ajunge într-o cabină separată unde li se va administra doza de vaccin.

Şi în restul țării au început deja pregătirile. Numărul centrelor a fost stabilit în funcție de populația din județul respectiv. De exemplu, în Satu Mare sunt 15 puncte de vaccinare, iar în Brașov 27. Cele mai multe vor fi în săli de sport.

Într-o sală de sport din Negrești Oaș, cu o suprafață de aproximativ 1000 metri pătrați, vor fi montate 40 de paturi, pentru a se putea vaccina 40 de persoane în același timp. Doar aici într-o sala vor fi vaccinate peste 5.600 de persoane din șase localități din județul Satu Sare.

Constantin Fanea, viceprimar Negrești Oaș: Aici se va face intrarea în sală, iar în sală vor fi amenjate celel 40 de paturi. Ieşirea se va face pe la celel două uşi din partea laterală, asigurând o circulaţie si o fluidizare a traficului.

Vaccinarea în România: Caravane mobile pentru vârstnici și persoane cu dizabilități

Statisticile Guvernului arată că sunt însă peste două sute de mii de români care nu au cum să ajungă pe picioarele lor la centrele de vaccinare.

Oamenii care se află în centre pentru vârstnici sau pentru persoane cu dizabilități se vor vaccina cu ajutorul caravenelor mobile aflate în dotarea pompierilor. Cât despre cei care nu pot să iasă din propria locuința, vaccinul va ajunge cu ajutorul ambulanțelor. Sunt mașini speciale, în care se vor află cutii frigorifice. 

Oficialii români, ca de altfel toţi liderii Uniunii Europene, aşteaptă ca Agenţia Europeană a Medicamentului să avizeze vaccinul Pfizer, lucru care ar trebui să se întâmple până pe 29 decembrie.

Marea Britanie a început deja imunizarea, iar în Canada şi SUA este chestiune de zile până se vor administra primele doze. Un lot cu vaccinuri Pfizer a ajuns şi în Israel, iar campania de vaccinare va începe pe 27 decembrie. Premierul Netanyahu a anunţat că se va imuniza primul pentru a-i convinge pe cetăţeni că serul e sigur.

În România, primele vaccinuri sunt așteptate în ianuarie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Într-o lună începe vaccinarea în România. Cum se va realiza imunizarea populației, în centrele speciale