Update

Listele de aşteptare în etapa 3 de vaccinare s-au deschis, dar platforma de programare funcţionează cu întreruperi

De Veronica Micu.
Publicat: 15.03.2021, 12:14.
Actualizat: 15.03.2021, 13:40

România a intrat, de astăzi, 15 martie 2021, în etapa a treia a campaniei de vacccinare anti-Covid, deschisă pentru populaţia generală. Prioritate vor avea bătrânii, bolnavii, persoanele cu dizabilităţi şi angajaţii din domenii esenţiale.

Actualizare 12:10 - Platfoma de programare online dă rateuri. Încă de la deschiderea listelor de aşteptare, site-ul funcţionează cu întreruperi.

Coordonatorul campaniei de vaccinare, Valeriu Gheorghiță, susține că STS lucrează intens la platformă: "Sunt înscrise 76.000 de persoane. Este un lucru pe care l-am anticipat. E posibil să apară întârzieri, având în vedere că se lucrează pe o platformă. Din acest motiv se lucrează în etape. Vă asigur că colegii noștri de la STS lucrează aproape non-stop.

Citește și:

Lista de așteptare se activează când centrul respectiv nu mai sunt locuri libere. Persoanele vor opta să intre pe ea. Din acea listă se va prioritiza în funcție de strategia de vaccinare", a spus Valeriu Gheorghiță într-o emisiune TV.

Etapa 3 de vaccinare anti-COVID, destinată populaţiei generale, începe luni, iar primii care se pot imuniza sunt cei din localităţile în care rata de infectare este peste 4,5 la mia de locuitori.

Oamenii se pot înscrie online pentru vaccinare, pe platforma națională, sau prin intermediul call-center-ului. Duminică seară, platforma a fost blocată din cauza unui "update important al aplicației de programare la vaccinare pentru implementarea listelor de așteptare".

De la ora 9:00, se deschid succesiv listele de aşteptare pe judeţe, însă CNCAV a avertizat că platforma online de programare a fost updatată şi ar putea să funcționeze cu întârzieri, din cauza perioadelor de mentenanţă.

Vor fi trei intervale orare pentru deschiderea listelor, iar Capitala figurează în ultimul dintre ele.

Programul pe județe pentru deschiderea listelor de așteptare

Potrivit Comitetului de coordonare a vaccinării, în dimineaţa zilei de 15 martie, începând cu ora 09:00, se vor deschide succesiv listele de aşteptare pe judeţe, în conformitate cu următorul program:

Duminică, premierul Florin Cîţu a anunţat că peste 1,5 milioane de beneficiari erau înscrişi pe platforma electronică, din care aproximativ 500.000 din rândul populaţiei generale.

Cum se face programarea la vaccinare pe listele de aşteptare

Din momentul în care programarea la vaccinare pentru populaţia generală devine disponibilă, în platforma de programare vor fi vizibile, pentru beneficiari, atât centrele de vaccinare deja existente, cât şi cele care vor fi operaţionalizate în luna aprilie. După epuizarea sloturilor disponibile din centrele de vaccinare, se activează lista de aşteptare.

Notificarea persoanelor aflate pe lista de aşteptare se va face în funcţie de categoriile de vaccinare stabilite ca prioritare, conform Strategiei naţionale de vaccinare, şi ordinea cronologică de înscriere, după cum urmează:

• persoanele din categoria 2a (populaţia de risc), cu vârsta peste 65 de ani sau cu boli cronice;
• persoanele din categoria 2b (lucrători din domenii esenţiale);
• persoanele eligibile pentru etapa a III-a de vaccinare (populaţia generală).

După ce ne facem cont pe platforma naţională de programare, alegem un centru unde vrem să ne vaccinăm şi vom fi puşi pe lista de aşteptare. În momentul în care locurile devin disponibile, beneficiarul va fi anunţat. Are la dispoziţie 24 de ore să confirme programarea. Dacă nu o face, va mai primi două notificări. Dacă nu confirmă nici de data asta, rămâne pe lista de aşteptare dar pierde poziţia ocupată iniţial.

"Beneficiarul va avea posibilitatea să se programeze la vaccinare, iar dacă nu există locuri disponibile în centrul ales, poate opta pentru înscrierea pe lista de aşteptare aferentă centrului respectiv. Ulterior, locurile libere dintr-un anumit centru de vaccinare vor fi disponibile doar pentru persoanele înscrise în lista deschisă pentru acel centru, cu respectarea prioritizării: 75% persoane din cadrul populaţiei cu risc şi 25% lucrători din domenii esenţiale, iar în centrele în care rămân locuri libere vor putea să se programeze persoanele din etapa a III-a. Mai exact, fiecare centru de vaccinare va dispune de locuri atât pentru categoriile vulnerabile şi angajaţii din domenii esenţiale, cât şi pentru populaţia generală, iar ordinea alocării programărilor la vaccinare se va realiza în funcţie de gradul de ocupare a locurilor de către categoriile prioritare înscrise pe listele centrului respectiv", a arătat Comitetul Nacâional de Coordonare a Acţiunii de Vaccinare anti-COVID.

Programare online sau prin call-center

Programările la vaccinare se pot face atât prin platforma electronică, cât şi prin apelarea numărului de call-center, iar modalităţile de finalizare a procesului de programare pentru persoanele înscrise pe listele de aşteptare sunt următoarele:

Persoana înscrisă în lista de aşteptare are posibilitatea de a se realoca pe lista de aşteptare a unui alt centru de vaccinare.

Până în prezent, de la debutul campaniei de vaccinare, pe 27 decembrie 2020, au fost administrate 2.160.564 de doze unui număr de 1.447.357 de persoane, dintre care 734.150 au fost imunizate cu prima doză, iar 713.207 cu doza a doua, a anunțat duminică seară Comitetul Național pentru Campania de Vaccinare (CNCAV).

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.