Antena Meniu Search
x

Video Mii de români nu au mai ajuns la a doua doză de vaccin Covid

Câteva mii de persoane care s-au vaccinat cu o doză nu s-au mai dus la rapel. Pentru că e vorba mai ales de medici şi asistente, cei mai mulţi dintre absenţi s-au infectat între timp. Problema cea mai mare după vindecare e însă reprogramarea.

de Denisa Morariu-Tamaş

la 05.02.2021, 20:19

Vezi și
  • Pacienţii nu mai reuşesc să se reprogrameze la rapel.
  • Autorităţile spun că se poate rezolva online, doar că nu este atât de simplu.

Până la 31 ianuarie, 2.277 de persoane cărora le-a fost administrat vaccin Pfizer nu s-au mai dus pentru a doua doză. Cele mai multe anulări au fost în Capitală, 412. Apoi, în Timis si Cluj. Unul dintre principalele motive este acela ca în perioada de 21 de zile dintre cele două doze, s-au infectat.

E şi exemplul Anei Dragu. Lucrează cu copii care au autism, aşa că a avut dreptul să se vaccineze în prima etapă. Prima doză i-a fost administrată pe 11 ianuarie. Însă două zile mai târziu a fost diagnosticată cu COVID-19.

Femeia s-a vindecat dar nu s-a mai dus la rapel

Ana Dragu: În primul rând, instrucţiunile autorităţilor s-au schimbat de la o zi la alta. Şi, apoi, m-am gândit să aştept să-mi dozez anticorpii şi o sa văd dacă am nevoie de a doua doza sau o să amân, m-am gândit că sistemul imunitar să primească o pauză.

O altă femeie infectată la câteva zile de la imunizare a ratat, evident, programarea la rapel:

"Am vorbit cu medicul de familie. Mi s-a spus că dacă am fost infectată trebuie la 30 de zile de la COVID. Acum nu mai sunt atât de convinsă să fac rapelul pentru că m-am speriat. Am făcut vaccinul şi la câteva zile am făcut COVID."

În loc să îi lămurească, autoritatile mai mult i-au încurcat. Pe 26 ianuarie, comitetul de coordonare a vaccinării anunţa că persoanele care între cele 2 doze devin pozitive trebuie să aştepte până la două luni şi să reia schema de la prima doză. A doua zi însă, s-au răzgândit: rapelul se poate face imediat dupa vindecare.

Iar azi, după încă o săptămână, s-a schimbat din nou modificarea. Rapelul poate fi amânat pana la maximum 42 de zile de la prima doza, în cazul Pfizer, şi până la 35 de zile dacă ne vaccinăm cu Moderna.

Adrian Marinescu, medic infecţionist: Anticorpii protectori începem să-i avem la aproximativ 2 săptămâni după prima administrare, dar efectul maxim ajunge să fie în momentul în care am făcut și a doua administrare la aproximativ o săptămână.

Problema este însă că, de cele mai multe ori, pacienţii nu mai reuşesc să se reprogrameze la rapel:

"În ziua în care am fost diganosticat cu COVID-19 am sunat la DSP ca să mă ajute să mă reprogramez. Mi-au spus că doar centrul de vaccinare unde am primit prima doză mă poate ajuta. Numai că nu reuşesc să iau legătura cu acel centru."

Autorităţile spun că se poate rezolva online, doar că nu este atât de simplu.

Valeriu Gheorghiţă, coordonator program de vaccinare: La acest moment se poate edita data de programare pentru rapel chiar până la momentul în care se face rapelul​. Poate sa intre în platforma informatică şi modifica data rapelului corespunzător cu ziua la care se poate prezenta.

Anda Vija – farmacistă: Dacă deja s-a prezentat la prima doză mie reprogramarea îmi apare ne-editabilă, deci trebuie să se prezinte exact conform programării. Ce se poate face e să se sune la acel număr şi să fie reprogramat de către DSP, dacă merge, dacă dai de cineva, dacă ai nervi şi dacă îţi doreşti să faci rapelul ceea ce ar trebui, cu siguranţă.

Persoanele care fac reacţii adverse puternice după prima doză nu mai fac rapelul cu acelaşi ser. În cazul lor, vaccinarea se va relua cu un alt vaccin.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Mii de români nu au mai ajuns la a doua doză de vaccin Covid