Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Mindfulness, o viață în echilibru. Care sunt remediile pentru o minte sănătoasă

În acest an, Ziua Mondială a Sănătăţii Mintale, ne surprinde într-un moment mai dificil, în care viaţa noastră s-a schimbat radical din cauza pandemiei de coronavirus. Ultimele luni au adus un şir de provocări: izolarea, presiunea financiară, dar şi sarcinile de la locul de muncă pentru cei care nu au rămas fără job. Toate ne-au făcut să uităm de noi. Care sunt remediile pentru o minte sănătoasă, aflăm în Rubrica dedicată Sănătăţii.

de Redactia Observator

la 09.10.2020 , 13:11

  • Practicile de mindfulness, recunoscute în toată lumea
  • Putem evita atacurile de panică, stările anxioase sau chiar depresia

De Ziua Internaţională a Sănătăţii Mintale, specialiştii atrag atenţia asupra tulburărilor la care suntem expuşi zilnic.

Stresul cotidian, sarcinile de la muncă, traficul si societatea ne fac să uităm de noi. Mintea are nevoie de deconectare de la mediul exterior şi de concentrarea atenţiei asupra noastră. Altfel, vom ajungem la atacuri de panică, stări anxioase sau chiar depresie. Putem să ne conectăm la prezent prin mindfulness.

Simona Chesăraicu, profesor de mindfulness: Cu ce ne ajută să fim în momentul prezent? În primul rând să intrăm în contact cu noi, să știm ce se întâmplă cu noi, ce gândim ce simțim ce e cu corpul nostru. Mintea noastră e construită în așa fel încât mai bine de jumătate din timp e preocuoapa pe ceva din trecut sau din viitor. Ne urcăm în mașină și nu ne dăm seama când am ajuns, și am făcut vreo oră. Și nu sesizăm nici pe unde am trecut, nici ce era în jurul nostru, nici cât era de aglomerat sau nu, pentru că eram preocupată de ceva care nu avea in legătură cu ce făceam în acel moment. Dacă mai sunt și îngrijorări, asta ne obosește și ne stresează mai mult decât este cazul.

Vezi și

Şi cum facem asta? Simplu. Ne oprim din ce facem.

Simona Chesăraicu, profesor de mindfulness: Într-o situație dificilă, tensionată, una din modalități este să ies din spațiul respectiv și să fac un exercițiu de meditație. Să las gândurile să plece îmi propun să nu mă mai gândesc câteva momente la asta, sigur gândurile o să vină, dar îmi setez această intenție și sunt atentă la ce simt, cum îmi simt corpul, cum îmi simt tălpile așezate în podea. cum simt spătarul fortoliiuului cum îmi simt respirație. Dacă reușesc să fac asta 3 5 minute mă întorc cu o energie complet altă. Revin cu mintea mai liniștită un pic.

Adina Pleșa, profesor de yoga traditională: Dacă nu investim deloc timp în asta riscăm să lăsăm la mâna emoțiilor pe o reacție bruscă. În sensul în care s-a întâmplat ceva, apare o emoție, o să tot apară, oricum, dar e important să fie un spațiu între emoție și răspuns. În spațiul ăla se pot întâmpla multe. Se pot întâmplă anxeitate depresie, stand aproape de mintea noastră și neștiind ce să facem.

Practicile de mindfulness sunt recunoscute în toată lumea. În Marea Britanie, de exemplu, in sistemul de sanatate national, medicul de familie sau medicii psihiatri prescriu aceste programe pentru îmbunătăţirea călităţii vieţii. In plus, sunt ţări în care şcolile predau asta copiilor de la vârste fragede.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Sănătate » Mindfulness, o viață în echilibru. Care sunt remediile pentru o minte sănătoasă