Antena Meniu Search
x

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă: "Avem la nivel naţional 247 de paturi de ATI neocupate" | Nicio lipsă de medicamente oncologice

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a anunţat luni că situaţia în privinţa paturilor de ATI pentru bolnavii COVID-19 este mai bună decât în săptămânile trecute, în prezent fiind la nivel naţional 247 de paturi neocupate, din care 55 în Bucureşti. Aceasta a atins și subiectul medicamentelor pentru pacienții oncologici, explicând nu există la acest moment un deficit de citostatice sau medicamente adjuvante.

Daniel Murărescu
de Daniel Murărescu

la 26.04.2021, 12:25

ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă
Ioana Mihăilă - Inquam Photos / Octav Ganea (arhivă)
  • Se îmbunătățește situația privind paturile de la secțiile de Anestezie și Terapie Intensivă (ATI), pe fondul scăderii numărului de cazuri de COVID-19. Precizările ministrului Sănătății

"Numărul de infectări raportat zilnic respectă realitatea şi îl verificăm împreună cu numărul de paturi, din mai multe surse. De exemplu, pentru numărul de paturi am solicitat informaţiile, raportările, ieri de la ora 17 şi ele au fost concordante. Cele două surse de informaţii au fost Centrul de Comandă de la Ministerul Sănătăţii şi CCNCI, cel care ajută la transferul pacienţilor între unităţile sanitare. Legat de numărul de paturi din ATI, într-adevăr situaţia este mai bună decât în săptămânile trecute, în momentul acesta avem la nivel naţional 247 de paturi de ATI neocupate, conform raportărilor de la ora 17, de ieri, iar la nivelul Bucureştiului avem 55 de paturi libere", a declarat Ioana Mihăilă, luni, într-o conferinţă de presă.

Ministrul a menţionat că pe lângă cele 247 de paturi de ATI pentru adulţi mai sunt libere 32 pentru copii, dintre care 10 sunt în Bucureşti.

Ioana Mihăilă susține că există medicamente pentru pacienții cu cancer

Ioana Mihăilă a atins și subiectul pacienților bolnavi de cancer, precizând că nu există în prezent pe piaţă un deficit de medicamente oncologice, fiind solicitată de la UNIFARM situaţia acestor stocuri.

Pe acelaşi subiect

"Doamna director de la Politica Medicamentului se află în legătură cu domnul manager de la Institutul Oncologic Bucureşti, în momentul acesta în piaţă nu există un deficit de medicamente oncologice. Doamna director a cerut UNIFARM situaţia stocurilor pe aceste medicamente oncologice şi a solicitat de asemenea comisiilor de oncologie necesarul pentru următoarele şase luni. Autorizaţia de nevoi speciale, nu perioada de valabilitate, este într-adevăr depăşită şi vom face împreună demersurile pentru a le reintroduce în circuit", a declarat Ioana Mihăilă într-o conferinţă de presă.

Potrivit news.ro, șefi de secţie de la Institutul Oncologic Bucureşti au adresat săptămâna trecută conducerii instituţiei o notă în care reclamă lipsa citostaticelor. Conducerea explia situaţia prin numărul mare de pacienţi preluaţi de la centre care nu au mai funcţionat din cauza pandemiei, dar şi prin politica de achiziţii greşită a fostei conduceri, dând asigurări că procedurile de negociere simplificată pentru refacerea stocurilor de medicamente sunt în derulare.

"Lupta lor cu boala este lupta mea pentru a le asigura un acces rapid la cel mai bun tratamen", afirmă managerul Institutului, medicul Bogdan Tănase, referindu-se la pacienţii oncologici.

Ulterior, Ministerul Sănătăţii a transmis că există discontinuităţi de aprovizionare pentru 16 medicamente citostatice şi alte 3 medicamente adjuvante, iar situaţia este generată de organizarea defectuoasă a procedurilor de achiziţii centralizate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă: "Avem la nivel naţional 247 de paturi de ATI neocupate" | Nicio lipsă de medicamente oncologice