Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Ne poate afecta purtarea măștii de protecție? Ce spun specialiștii

Vara aceasta, masca de protecţie pare a fi un accesoriu indipensabil. Suntem obligaţi să o purtăm în toate locurile publice aglomerate, dar şi la serviciu. Nu suntem obişnuiţi cu ele iar odată cu creşterea temperaturilor, creşte, bineînţeles, şi disconfortul.

de Redactia Observator

la 20.05.2020 , 14:15

  • Reacţiile adverse diferă în funcţie de mai mulţi factori.
  • Unii oameni se tem că pot suferi probleme respiratorii.

În afară de disconfort, mai multe ore la rând cu masca de protecţie pe faţă ne pot cauza probleme cu tenul. Unii oameni se tem chiar că pot suferi probleme respiratorii. Nadina Zisu a stat de vorbă cu doi specialişti care ne lămuresc în materialul video de mai sus.

Reacţiile adverse care pot apărea din cauza măştilor de protecţie diferă în funcţie de mai mulţi factori. De tipul măştii, de materialul din care este confecţionată, de problemele cu pielea deja existente.

Olga Smionescu, dermatolog: Ea este de obicei de unică folosinţă şi trebuie aruncată după folosire. Nu este recomandat să fie folosită mai mult de 4 ore, pentru că mediul umed, mediul cu secreţiile care se pun şi se adună la suprafaţa pielii pot favoriza în egală măsură reactivarea unor boli deja existente, de exemplu, rozacee sau pot iniţia iritaţii, pot iniţia o creştere a secreţiei sudoripare, pentru că acolo este şi transpiraţie localizată. Mai contează şi materialul din care este făcută masca. Dacă conţine agenţi care ar putea fi ei înşişi iritanţi, fiindcă nu cunoaştem provenienţa tuturor măştilor, unii oameni sunt fericiţi doar să le dobândească.

Vezi și

Dacă masca pe care o purtaţi este reutilizabilă, este recomandat să fie făcută din bumbac şi să fie spălată la o temperatură ridicată.

Olga Smionescu, dermatolog: În principal, dermatita periorală poate fi foarte afectată de purtarea măştii. Pe de altă parte, pielea se reînnoieşte la 30 de zile şi are nevoie ca acest proces de diferenţiere celulară să fie corect efectuat.

Unii oameni se tem că masca de protecţie, în loc să îi ajute, le poate crea probleme respiratorii.

Beatrice Mahler, pneumolog: Din studiile efectuate până în acest moment, nu afectează respiraţia şi nici funcţia aparatului respirator. Ce trebuie însă să nu uităm, este că aceste măşti chirurgicale trebuie schimbate ori de câte ori ele se umezesc. Sunt create pentru a ne proteja, cu siguranţă ele trebuie să fie însoţite de avize de calitate, însă, dacă vorbim de măştile cu filtru, prin modalitatea de asigurare a etanşeităţii pe care o aşteptăm de la aceste măşti, ele pot produce leziuni la nivelul tegumentelor. Este o situaţie nouă cu care noi trebuie să ne obişnuim.Este neplăcută, dar, cu siguranţă nu afectează sănătatea respirţaiei.

Cât despre măştile profesionale, de tip FFP1, FPP2 sau N95, medicii spun că ele sunt chiar mai greu de suportat. O mască obişnuită este, prin comparaţie, mai comodă.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Aţi decis cu cine votaţi în primul tur la alegerile prezidenţiale?
Observator » Sănătate » Ne poate afecta purtarea măștii de protecție? Ce spun specialiștii