Antena Meniu Search
x

Nelu Tătaru: Măsurile de relaxare din 1 iulie ar putea fi amânate, dacă va crește numărul de cazuri de coronavirus

Măsurile de relaxare de la 1 iulie sunt puse sub semnul întrebării, a declarat, sâmbătă, în exclusivitate pentru Observator, Ministrul Sănătăţii. Nelu Tătaru spune că relaxarea fără respectarea măsurilor minime de siguranţă se vede acum în numărul prea mare de infectări înregistrate în ultimele zile în ţara noastră. Suntem al treilea stat membru UE cu cea mai mare creştere de cazuri şi riscăm să trecem pe lista roşie a mai multor state din Europa.

de Redactia Observator

la 28.06.2020, 20:18

Sursa foto: Mediafax Foto / Dani Amariei via Hepta Vezi și
  • 217 persoane în stare critică la ATI.
  • România are cu 30% mai multe cazuri de coronavirus faţă de săptămâna trecută.

România începe să simtă consecinţele relaxării. Săptămâna aceasta au fost 2268 de infecţii noi şi 100 de decese ale unor pacienţi diagnosticaţi cu COVID-19.

Carmen Dorobăț, șef Secția ATI Iași: La Terapie intensivă mai exista doua locuri și să speram că vom avea o evoluție bună și pentru acești pacienți pentru a-i putea trece pe secție.

Iar situaţia este similară în toate spitalele COVID din ţară.

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății: Am trecut de acel 200 care era un barometru pentru terapia intensivă. Am avut transferuri de pacienți din terapiile intensive sau la nivelul terapiilor intensive care nu mai aveau locuri către alte spitale. Este alarmant și ar trebui să fie alarmant pentru toată lumea, nu numai pentru noi cei care luăm anumite precauții sau măsuri.

217 oameni sunt, în acest moment, în stare critică în terapiile intensive din toată ţara. O situaţie cu care nu ne-am mai confruntat din data de 16 mai şi care pune sub semnul întrebării o nouă etapă de relaxare.

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătății: Suntem într-un moment în care, dacă nu ne revenim ca atitudine, cât și ca îndemnuri, putem ajunge la o transmitere accentuată, chiar accelerată. Dacă acest număr crește, ne gândim ca aceste relaxări să fie amânate. Depinde cum vor evolua zilele de mâine și poimâine.

Faţă de săptămâna trecută, România are cu aproape 30 la sută mai multe cazuri şi ajunge, astfel, pe locul al treilea în clasamentul Uniunii Europene - cu cea mai accelerată rată de infectare de la începutul pandemiei. Epidemiologii avertizează că libertatea noastră de mişcare ar putea fi limitată. Românii care merg în străinătate ar putea să stea în izolare acolo. Estonia a luat deja această decizia pentru cei care vin din România, Bulgaria şi Polonia. Explicaţia:

(Adriana Pistol, epidemiolog INSP): Ne-am relaxat mult prea tare ignorand cele cateva recomandari foarte simple. Dacă nu o să ne revenim, vom vedea ce se va intampla la nivelul UE sau cum se vor comporta alte state vis-a-vis de România.

(Reporter): Am putea fi izolați, practic, la noi în țară.

(Adriana Pistol, epidemiolog INSP): Da sau, mă rog, izolati la ei, 14 zile, pe banii noștri pierzand vacanța.

Raed Arafat, șeful DSU: Oamenii nu că nu sunt informați, sunt reticenți la astfel de reguli și acest lucru il gasim destul de mult in randul unor tineri care spun ca nu o sa pateasca nimic. Riscul mare este la ce o sa pățească cei pe care el sau ea o sa îi infecteze, asta este intrebarea.

Luni va fi publicată lista actualizată a ţărilor în care putem călători fără a intra în izolare la întoarcere.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Nelu Tătaru: Măsurile de relaxare din 1 iulie ar putea fi amânate, dacă va crește numărul de cazuri de coronavirus