Noaptea în care a sosit primul pacient cu Covid la spitalul Matei Balş. Dr. Apostolescu: "Am intrat primul, ca să ofer un exemplu şi atunci ceilalţi au căpătat încredere"
Dr. Cătălin Apostolescu, medic infecţionist, manager spitalul Matei Balş a povestit pentru Observator ce s-a întâmplat în noaptea în care a ajuns la institut primul pacient infectat cu Covid-19.
Dr. Apostolescu: "Am intrat primul, ca să capete ceilalţi încredere"
Ema Schweninger, reporter Observator: "Cum a fost când a ajuns primul pacient cu Covid-19 aici? Cum a fost când s-a diagnosticat primul pacient?"
Cătălin Apostolescu: "El era la Târgu Jiu şi am fost anunţaţi că va sosi în cursul serii. A sosit undeva după miezul nopţii. Întâmplător, eram de gardă şi evident că am început să pregătim. V-am arătat la un moment dat că noi, în cadrul institutului avem o mică secţie destinată bolilor înalt transmisibile, o mică secţie care îndeplineşte toate standardele internaţionale de biosecuritate şi, prin urmare, până să sosească pacientul, am avut grijă ca acea secţie să devină funcţională din toate punctele de vedere. Aşa că, în momentul în care a sosit primul pacient, l-am introdus acolo. Împreună cu asistentele care erau de serviciu în acea noapte, am intrat şi ne-am făcut treaba noastră de personal sanitar. Era o boală despre care nu ştiam nimic dar aveam încredere în echipamentele de protecţie, personalul care era împreună cu mine în noaptea aceea a avut încredere în mine pentru că am făcut ceea ce trebuia să fac şi anume am intrat primul ca să ofer un exemplu şi atunci ceilalţi au căpătat încredere şi au venit lângă mine. Practic, ce a urmat a fost o simplă îngrijire a unui pacient: consult clinic, recoltare de analize, administrare de tratament"
Reporter: "Aţi fost stresat, speriat?"
Cătălin Apostolescu: "Am fost stresat în sensul în care definiţia stresului este o reacţie de adaptare. Deci am avut acea formă de stres, care m-a făcut să lucrez mai bine. Nu am experimentat acea formă de stres care să mă paralizeze sau să mă facă să fug"
Reporter: "Când aţi intrat în rezerva pacientului nu v-a fost teamă că v-aţi putea îmbolnăvi?"
Cătălin Apostolescu: "Nu. Nu avea simptome, un pacient care s-a negativat foarte repede. Dar după acest prim pacient au urmat doi pacienţi, după aceşti doi pacienţi au urmat ca în legenda jocului de şah, patru pacienţi şi numărul a început să crească rapid. Deja a trebuit să abandonăm acea secţie, care era prea mică şi care avea ca destinaţie doar izolarea cazurilor 0 şi să deschidem un pavilion dedicat infecţiei SARS-CoV-2. Ce trebuie spus este că în toată această perioadă, în luna ianuarie, în luna februarie, s-a lucrat foarte mult şi la pregătirea infrastructurii pentru primirea unui pacient sau a mai multor pacienţi COVID. În curtea Institutului existau nişte pavilioane care erau abandonate, erau pregătite pentru demolare şi în această perioadă s-a lucrat intens pentru renovarea lor şi darea lor în funcţiune, aşa că am putut să alocăm iniţial un singur pavilion unde aveam vreo 17 paturi. Destul de repede, şi aceste paturi au devenit insuficiente şi din acel moment, treptat, pe rând, au intrat în circuitul COVID toate secţiile spitalului. În aşa fel încât, repede, tot spitalul nostru a devenit spital COVID".
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰