Antena Meniu Search
x

Video Noua tulpină de coronavirus ar putea fi cu 30% mai mortală. Mutaţia poate fi sesizată doar prin teste PCR

Testarea în centre mobile. Asta ar putea fi o soluţie în faţa problemelor aduse de noua tulpină a coronavirusului, care ar provoca cu 30 la sută mai multe decese. Doar că acum se testează din ce în ce mai puţin în România, iar mutaţia nu poate fi sesizată decât prin teste PCR. Cele rapide nu arată modificările. Aşa că, deşi oficial avem trei cazuri confirmate cu noua tulpină, în realitate ar putea fi mult mai multe.

de Bogdan Ocnaru

la 23.01.2021, 21:14

Vezi și
  • Noua tulpină ar fi cu 30% mai mortală decât forma deja cunoscută
  • Trei cazuri au fost confirmate deja în România

Boris Johnson, premier Marea Britanie: Acum au apărut dovezi conform cărora noua variantă, cea care a fost identificată prima oară în Londra şi în sud-est, ar putea fi asociată cu o rată mai mare de mortalitate. 

Mai exact, noua tulpină ar fi cu 30% mai mortală decât forma deja cunoscută. Astfel, la 1000 de pacienţi infectaţi, peste 20 ajung la Terapie Intensivă. Dintre ei, 13 pierd lupta cu boala. 

Răzvan Cherecheş, expert sănătate publică: Noua tulpină înlocuieşte tulpinile celelalte. E mai competitivă. Dacă o persoană infectează 3 şi fiecare infecteză 3 la rândul lor, în următorul val aveam 3, care infectau câte 3, aveam 9. Dacă o persoană infectează 5 şi fiecare câte 5, avem 20 faţă de 12 înainte. Creşterea este masivă. 

Trei cazuri confirmate deja în România, la persoane care n-au călătorit în Marea Britanie. Infectările ar putea fi, totuşi, mult mai multe. 

Adrian Marinescu, medic infecţionist: Răspândirea este comunitară. Dacă vor fi mai multe infectări, de aici se vor selecta şi formele severe la persoanele vulnerabile şi, bineînţeles, matematic vorbind, vor fi mai multe persoane care vor avea complicaţii.

Teste mai puţine faţă de toamna anului trecut

În timp ce ţările europene iau măsuri mai stricte, România relaxează restricţiile şi testează din ce în ce mai puţin. Dacă în octombrie şi noiembrie 2020 se făceau peste 200 de mii de teste săptămânal, în ultimele două luni, media a scăzut la 140 de mii. Cauze: testele rapide făcute acasă şi rezultatele nedeclarate. 

Beatrice Mahler, manager Marius Nasta: În comunitate există un rezervor de pacineţi infectaţi destul de mare, ajung în spital cei care nu pot să respire. Trebuie diagnosticaţi şi anchetă epidemiologică făcută. Nu ştim care e realitate în mod exact. 

Aşa că specialiştii spun că sistemul trebuie schimbat. 

Beatrice Mahler, manager Marius Nasta: E momentul în care trebuie să regândim atât metoda de testare, cât şi locurile de testare. Este momentul să găsim soluţii ca testarea sa meargă către centre mobile. Aşa cum ne gândim să vaccinăm în centre mobile, să avem şi centre mobile de diagnostic rapid, nu de PCR. Dar cazurile cu simptome să fie reevaluate prin real time pcr. 

Totuşi, medicii dau asigurări că vaccinurile anticovid deja aprobate sunt eficiente şi împotriva noii tulpini.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Noua tulpină de coronavirus ar putea fi cu 30% mai mortală. Mutaţia poate fi sesizată doar prin teste PCR