Antena Meniu Search
x

Numărul real al pacienților cu coronavirus ar putea fi cu mult mai mare în România

Au trecut mai bine de două luni de când România a înregistrat primul bolnav de coronavirus. Iar numărul real al celor infectaţi rămâne încă un mister. Medicii epidemiologi estimează că avem mult mai mulţi bolnavi decât raportează autorităţile. Asta pentru că am testat puţin. Nu am avut cu ce şi nici cu cine.

Oana Iancu
de Oana Iancu

la 03.05.2020, 21:26

Vezi și
  • Capacitatea maximă de test în România e de circa 10 mii pe zi.
  • România, locul 69 în lume la teste.

NELU TATARU, Ministrul Sănătății: În acest moment sunt 70 de puncte de testare in toata tara si capacitatea aparatelor este de 10.086 de teste pe zi. Asta nu inseamna ca atatea teste se fac. De asta avem in jur de 7-8 sau 9 mii de teste pe zi.

Capacitatea insuficientă de testare arată o realitate neclară. Epidemiologii spun că numărul oamenilor infectați cu coronavirus este mai mare decât se cunoaște în mod oficial.

DR. CARMEN DOROBĂȚ, Manager Spital Boli Infecțioase Iași: Exista o relativitate. În biologie, deci inclusiv in medicina. Sigur, sunt asimptomatici care nu au putut fi pusi in evidenta si care pot fi surse de infectie. 

La începutul lunii aprilie, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie, Alexandru Rafila, estima că numărul cazurilor este de cel puțin trei ori mai mare.

DR. GABRIEL DIACONU, psihiatru: Este realitate, fapt, ca avem mult mai multe persoane care au contactat boala decat persoane diagnosticate. Asta se intampla peste tot in lume. Imaginează-ți un iceberg si o parte din el e la suprafață, o parte scufundata. La fel se intampla si cu bolile infetocontagioase. E important sa prezici cat din iceberg este scufundat.

În acest moment, România este pe locul 69 în lume cu 195.508 de teste efectuate. Înaintea noastră se află țări precum Serbia, Montenegro, ori Bosnia și Herțegovina.

GHEORGHE BORCEAN, președintele Colegiului Medicilor: Ai putea să testezi populația, toată populația cu testul cantitativ, cel din secreția nazală și atunci ai putea să știi cu o siguranță de aproape 100% că, da, acela este bolnav, contaminat și este purtător și elimină gemeni și trebuie să ne păzim de el și trebuie să-l izolăm. Să-i faci pe toți. Ai 20 de milioane de cetățeni, pe toți 20 de milioane să-i testezi, da? Cât de repede poți să faci asta? Greu de spus asta. În ani ani de zile.

Specialiștii spun că trebuie să ținem cont și de faptul că, de cele mai multe ori aceste teste sunt repetate, așa că numărul real al românilor testați ar putea fi mult mai mic.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Numărul real al pacienților cu coronavirus ar putea fi cu mult mai mare în România