Antena Meniu Search
x

Numărul de infectări cu Covid va creşte în România, în perioada următoare. Valeriu Gheorghiţă: Există o uşoară tendinţă ascendentă

Coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a declarat că există o uşoară tendinţă de creştere a numărului de infectări cu coronavirus în perioada următoare.

Cornel Preda
de Cornel Preda

la 20.07.2021, 16:28

Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare
Medicul Valeriu Gheorghiță, coordonatorul campaniei de vaccinare - Mediafax Foto / Eduard Vinatoru via Hepta

Valeriu Gheorghiţă a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că la nivel european se constată, în ultima săptămână, o creştere de multiplicare a cazurilor cu 64,3%. Şi în România au fost mai multe cazuri de COVID, cu 38,9% faţă de săptămâna precedentă, Gheorghiţă subliniind că există o uşoară tendinţă de creştere a numărului de infectări în perioada următoare.

"Datele din România ne arată că în săptămâna 28 avem o creştere a numărului de cazuri pe săptămână, media cazurilor săptămânale cu 38,9% faţă de săptămâna 27, faţă de săptămâna precedentă. Practic, estimările pentru rata bazală de reproducere a cazului ne arată că în momentul de faţă acest coeficient este în jurul valorii de 1, chiar 1,1, însă există o uşoară tendinţă de a înregistra în perioada următoare o creştere a numărului de cazuri, ceea ce, desigur, este un lucru care este foarte important şi supravegherea epidemiologică rămâne determinantă pentru perioada următoare", a explicat Valeriu Gheorghiţă la Palatul Victoria.

El a precizat că media cazurilor din săptămâna 28 în ţara noastră a fost de 56,6 cazuri, spre deosebire de săptămâna 27, în care a fost de 40,7 cazuri.

101 cazuri de îmbolnăviri cu varianta Delta

Pe acelaşi subiect

Valeriu Gheorghiţă s-a referit şi la prevalenţa variantelor de îngrijorare în momentul de faţă, precizând că sunt confirmate "101 tulpini variante virale Delta, ceea ce reprezintă 6%" din totalul variantelor de îngrijorare diagnosticate în urma secvenţierilor, conform raportului săptămânal prezentat de Institutul Naţional de Sănătate Publică.

"S-au efectuat până la acest moment, până în săptămâna 28 inclusiv, 2.415 secvenţieri şi s-au identificat într-un procent de 75% variante virale de îngrijorare. Din aceste variante virale de îngrijorare în valoare absolută 1.817, 101 sunt variante Delta, ceea ce reprezintă 6% din procentul variantelor de îngrijorare din ţara noastră, cu 1% în plus faţă de săptămâna precedentă", a arătat Gheorghiţă.

În context, Valeriu Gheorghiţă a prezentat şi situaţia epidemiologică de la nivel european. "Pentru săptămâna 28, perioada 11 - 17 iulie, la nivel european se constată o creştere a ratei de notificare a cazurilor la interval de 14 zile cu 64,3%. Această tendinţă de creştere este observată în 20 de ţări europene. Marea majoritate a cazurilor raportate în această perioadă sunt la persoane tinere, la persoane cu vârsta cuprinsă între 15 şi 24 de ani, creşterea fiind limitată la persoanele peste 65 de ani, care într-un procent semnificativ sunt deja vaccinate", a afirmat acesta.

Vaccinurile, eficiente şi împotriva variantei Delta

Coordonatorul campaniei de vaccinare a afirmat că schema completă de vaccinare oferă o protecţie de peste 90% faţă de riscul de spitalizare, inclusiv pentru varianta Delta, precizând că vaccinurile existente sunt foarte eficiente împotriva formelor severe de boală şi împotriva spitalizărilor. Gheorghiţă a explicat, marţi, într-o conferinţă de presă, situaţia din Marea Britanie. 

"În spaţiul public în ultimele zile se propagă ideea că 60% din cazurile de spitalizare înregistrate, de pildă, în Marea Britanie sunt în rândul persoanelor care au fost vaccinate cu schema completă şi aş vrea să explic puţin aceste lucruri, tocmai pentru a nu exista o confuzie în interpretarea datelor. Pe măsură ce numărul persoanelor vaccinate la nivel populaţional creşte, ipotetic, dacă am avea sută la sută persoane vaccinate, evident că parte din cazurile care sunt diagnosticate cu infecţia Sars-Cov-2 şi ajung în spital vor fi din rândul celor vaccinaţi. Ca atare, în Marea Britanie, în momentul de faţă, între 80 şi 95% din persoanele cu vârsta mai mare de 50 de ani au fost deja vaccinate cu schema completă", a precizat Gheorghiţă. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Numărul de infectări cu Covid va creşte în România, în perioada următoare. Valeriu Gheorghiţă: Există o uşoară tendinţă ascendentă