Antena Meniu Search
x

Video O companie din SUA lucrează la primul transplant de cap. Cum se va efectua operația "science fiction"

Tehnologia şochează din nou. O companie americană din domeniul neuroștiințelor a dezvăluit că lucrează la primul său sistem de transplant de cap. Construit cu ajutorul inteligenței artificiale, sistemul ar putea oferi o nouă şansă la viaţă pacienților care suferă de boli incurabile precum paralizie, Alzheimer, Parkinson sau chiar cancer în stadiul patru. Echipa de cercetători care a iniţiat conceptul îşi propune să mute capul unui om bolnav pe corpul unei persoane aflate în moarte cerebrală, dar al cărei organism funcţionează perfect. 

de Redactia Observator

la 23.05.2024 , 10:18

Startup-ul BrainBridge, specializat în neuroștiință și inginerie biomedicală, și-a anunțat obiectivul ambițios de a dezvolta primul sistem de transplant de cap din lume.

Compania, care a operat departe de ochii publicului, a dezvăluit că integrează robotică avansată și inteligență artificială pentru a executa proceduri complete de transplant de cap și față, un concept care amintește de science fiction, dar care acum se apropie tot mai mult de realitate.

Tehnologia inovatoare a BrainBridge își propune să ofere o nouă speranță pacienților care suferă de afecțiuni netratabile, cancer în stadiul 4, paralizie și boli neurodegenerative precum Alzheimer și Parkinson. Procedura implică transplantul capului unui pacient pe corpul sănătos al unui donator aflat în moarte cerebrală, cu scopul de a păstra conștiința, amintirile și abilitățile cognitive.

Vezi și

Compania planifică să folosească sisteme robotice de mare viteză pentru a preveni degradarea celulelor cerebrale și pentru a asigura compatibilitatea perfectă între capul transplantat și corpul donatorului. Imagistica moleculară în timp real și algoritmii avansați de inteligență artificială vor ghida reconectarea precisă a măduvei spinării, nervilor și vaselor de sânge.

Transplantul de cap va fi efectuat de roboți chirurgicali

Platforma robotică integrată a BrainBridge include doi roboți chirurgicali autonomi proiectați pentru a efectua simultan intervenții chirurgicale pe două corpuri într-un singur set-up. Adezivul chimic brevetat al companiei, polietilen glicol, va ajuta la reconectarea neuronilor secționați. În plus, un implant specializat plasat în spațiul epidural din spatele coloanei vertebrale va promova repararea neuronilor, permițând creierului pacientului să formeze conexiuni neuronale cu noul corp. Banda pentru cap BrainBridge echipată cu BCI va permite pacienților să-și comunice nevoile în timpul recuperării.

Ți-a plăcut acest articol?

Like | 5 voturi
Întrebarea zilei
Ascultaţi manele?
Observator » Sanatate » O companie din SUA lucrează la primul transplant de cap. Cum se va efectua operația "science fiction"