Antena Meniu Search
x

Video Ochelarii de realitate virtuală, de mare ajutor în tratamentul pentru afecțiuni psihiatrice, la Institutul Socola din Iași

Ochelarii de realitate virtuală nu sunt doar un mijloc de petrecere a timpului liber, ci şi o metodă unică de tratament pentru afecțiuni psihiatrice. La Institutul de Psihiatrie Socola din Iaşi, aceştia sunt folosiţi pentru a ajuta pacienții cu fobii, dependențe sau chiar anxietate. Iar rezultatele obţinute au adus Institutului recunoaştere internaţională.

Clara Mihociu
de Clara Mihociu

la 22.04.2021, 16:23

Vezi și
  • O ședință durează 50 de minute și de preferat este să se facă una pe săptămână.
  • Cu ajutorul ochelarilor de realitate virtuală pot fi tratate şi dependenţele, cum ar fi alcoolismul.

Expunerea la stimulii care generează o serie de reacţii în lanţ reprezintă o metodă de tratament clasică pentru cei care suferă de anxietate, fobii sau dependenţe. Însă ochelarii de realitate virtuală, duc această formă de terapie la un alt nivel.

Dr. Alexandru Găină, psihiatru Institutul Socola Iași: ”Folosind-ne de realitatea virtuală putem atinge praguri terapeutice nu doar mai repede, dar și mai eficient. Această expunere gradată la realitatea virtuală este mai potrivită decat expunerea în mediul real”.

Cu ochelarii de realitate virtuală, bolnavul deține controlul situației

Asta pentru că pacientul simte că deţine controlul şi poate spune stop experienţei în orice moment.

Pe acelaşi subiect

O ședință durează 50 de minute și de preferat este să se facă una pe săptămână. In general sunt necesare între 5 și 10 ședințe pentru o singura persoana in funcție de problema acesteia și de gravitatea ei. In plus, în tot acest timp, un medic specialist este alaturi de pacient

Specialiştii spun că în felul acesta, nu doar că ajută pacienţii cu probleme, dar pot face şi o diagnoză diferenţiată în funcţie de reacţiile acestora la situaţiile în care sunt puşi. Iar tratamentul poate fi adaptat fiecărui pacient în parte.

Alcoolismul poate fi tratat cu ajutorul realității virtuale

Cu ajutorul ochelarilor de realitate virtuală pot fi tratate şi dependenţele, cum ar fi alcoolismul. Dar poate fi îmbunătăţită calitatea vieţii în cazul pacienţilor cu boli degenerative care nu se pot mişca din pat.

Dr. Alexandru Găină, psihiatru Institutul Socola Iași: ”Noi vorbim de calitatea vietii. Noi asta facem în medicină. Este demonstrat știintific ca functia afectiva afectează imunitatea. Nu neaparat să îl protejeze de răceala, ci sa îi dea speranța, dorința de a trai, de a explora”.

Această metodă de tratament este folosită deja de câţiva ani de zile în Institutul de de Psihiatrie Socola din Iaşi. Iar rezultatele obţinute au adus Institutului numeroase premii în domeniu, inclusiv recunoașteri la nivel mondial.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Ochelarii de realitate virtuală, de mare ajutor în tratamentul pentru afecțiuni psihiatrice, la Institutul Socola din Iași