Antena Meniu Search
x

(P) Simptomele alergiilor de primăvară: 8 semne că ar trebui să vezi un medic

Sezonul răcelilor și al gripei e pe cale să se sfârșească, dar nu e cazul să renunți la pachetul de șervețele, mai ales dacă ai un istoric al manifestărilor alergice la debutul sezonului cald.

de Redactia Observator

la 14.03.2022, 15:26

Simptomele alergiilor de primăvară: 8 semne că ar trebui să vezi un medic - Pexels

Pomii, florile și buruienile se trezesc deopotrivă la viață și aerul se încarcă cu polen, iar simptome precum secrețiile nazale abundente și mâncărimile din zona ochilor nu întârzie să apară și se întind uneori pe durate ce depășesc câteva luni.

Chiar dacă nu ai în imediata apropiere copaci, câmpuri sau parcele cu iarbă, polenul își găsește calea spre sinusurile și pielea ta, propulsat de vânt. Pe lângă strănut și ochi iritați, există o serie de alte simptome ale alergiilor, pe care doar un alergolog le poate identifica și trata corespunzător. Iată care sunt manifestările în urma cărora ar fi indicat să îți faci o programare la medic:

Strănutul

Când polenul diferitelor plante își face loc către nasul tău, sistemul imunitar îi va spune creierului să îl evacueze forțat. De aceea, cei care suferă de rinita alergica strănută continuu primăvara. Dacă nu ești sigur că sursa este o alergie sau o răceală, urmărește și alte simptome, care de regulă nu sunt asociate alergiilor: febra, durerile musculare sau senzația de epuizare, care apar doar în cazul virozelor.

Tusea și durerile în gât

Alergiile de primăvară provoacă, de regulă, scurgeri nazale abundente și o senzație de gâdilat la nivelul sinusurilor și al gâtului. Scurgerea secrețiilor nazale prin esofag poate provoca, la rândul său, tuse și chiar dureri în gât. Pentru a preveni sau trata aceste simptome, medicii recomandă folosirea soluțiilor nazale sub formă de spray și a antihistaminicelor. Totodată, în cazul în care alergiile de sezon vin pe fondul unei afecțiuni precum astmul, anumite suplimente alimentare, precum sunt cele care conțin ginkgo biloba, te pot ajuta să ții în frâu manifestările.

Mâncărimea pleoapelor și lăcrimarea

Cele mai multe simptome ale alergiilor sunt cauzate de histamine, chimicalele eliberate atunci când organismul depistează o substanță străină, așa cum este polenul. Histaminele pot provoca inflamarea ochilor și lăcrimarea, precum și senzația de mâncărime la nivelul pleoapelor. Astfel de manifestări pot provoca iritații și roșeață, dar și inflamarea pleoapelor.

Durerile de cap

Persoanele care suferă de alergii pot manifesta adesea dureri de cap sau de sinusuri, din cauza congestiei nazale. Înfundarea sinusurilor poate provoca o presiune puternică, ce degenerează ulterior în dureri de cap greu de gestionat.

Pruritul și uscarea pielii

Dacă pielea ta tinde să se usuce foarte tare și experimentezi mâncărimi ale acesteia în timpul primăverii, ai putea suferi de o afecțiune cunoscută drept dermatită atopică sau eczemă. Alergiile se numără printre factorii de risc pentru acest tip de afecțiuni ale pielii, tocmai pentru că alergenii provoacă inflamații și iritații la nivelul epidermei. În rândul copiilor, eczema este de regulă provocată de alergenii alimentari, dar, odată cu înaintarea în vârstă, aceasta poate fi cauzată și de alergeni precum polenul, praful sau animalele de companie.

Simptomele specifice astmului

Alergenii declanșează simptomele specifice astmului, deoarece sistemul imunitar reacționează la aceștia eliberând anticorpi care pot provoca inflamarea căilor respiratorii. Dificultatea de a respira este, așadar, un alt semn al alergiilor.

Înfundarea urechilor

Alergiile de primăvară afectează vizibil zona feței, inclusiv urechile. Pe lângă ochii iritați și nasul congestionat, urechile înfundate sau care suferă de mâncărimi sunt un alt simptom frecvent întâlnit al alergiilor. Cauza acestor manifestări este tot congestia nazală. Tocmai de aceea, este și primul simptom care ar trebui tratat, conform medicilor specializați în alergologie.

Reacțiile alergice la fructe

Chiar dacă sună bizar, fructele pot declanșa simptomele alergiilor de primăvară. Atunci când muști pentru prima oară dintr-un fruct, este posibil să experimentezi mâncărimi ale pielii din jurul urechilor sau inflamarea buzelor. Aceste reacții ar putea fi rezultatul sindromului alergiei alimentare la polen, de vreme ce anumite fructe au o structură chimică similară acestuia. Cele care declanșează cel mai des astfel de reacții sunt merele, cireșele, kiwi, piersicile, perele, prunele, pepenii, portocalele și bananele. Nu toți cei care au alergie la polen suferă și de acest sindrom, însă e important să vizitezi un medic pentru un diagnostic corect și complet. 

Programează-te la un consult dacă experimentezi orice simptom dintre cele descrise mai sus. Alergiile de primăvară pot fi ținute în frâu, cu ajutorul tratamentului potrivit, iar tu îți vei putea recăpăta în scurt timp starea de confort, dacă urmezi instrucțiunile medicului alergolog. 

Foto: Pexels

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » (P) Simptomele alergiilor de primăvară: 8 semne că ar trebui să vezi un medic