Antena Meniu Search
x

Paşii necesari pentru descărcarea certificatului digital european Covid-19, de la 1 iulie

Statele Uniunii Europene pregătesc implementarea certificatului digital european Covid-19, document care ar urma să permită libera circulaţie în interiorul Uniunii Europene.

de Redactia Observator

la 29.06.2021, 17:39

Autenticitatea certificatului digital european Covid-19 va fi garantată de un cod QR
Autenticitatea certificatului digital european Covid-19 va fi garantată de un cod QR - Profimedia
  • Certificatul digital european Covid-19 are diferite termene de valabilitate.

România este printre statele care pregătesc intrarea în vigoare a documentului respectiv, acţiune care ar urma să aibă loc începând cu data de 1 iulie, dată de la care călătorii să poată circula liber în interiorul Uniunii Europene.

Practic, nu se schimbă mare lucru faţă de perioada de acum, românii fiind doar obligaţi să printeze un documente care să ateste în mod clar că au trecut prin boală, s-au vaccinat împotriva Covid-19 sau au efectuat un test de Covid-19. Documentul care atestă situaţia respectivă ar urma să fie completat şi printat de pe certificat-covid.gov.ro.

Datele necesare pentru descărcarea certificatului digital european Covid-19

Cei care vor să obţină un certificat digital european Covid-19 trebuie să fie atenţi la anumite aspecte, după cum urmează:

Pe acelaşi subiect

- Persoanele care s-au identificat la testare cu codul numeric personal trebuie să treacă numele, prenumele, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, luna efectuării testului al cărui rezultat este negativ pentru SARS-CoV2, județul în care s-a efectuat testarea.

- Persoanele care s-au identificat la testare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau pașaport trebuie să treacă numele, prenumele, numărul pașaportului / actul de identitate, luna efectuării testului al cărui rezultat este negativ la testul pentru SARS-CoV2, județul în care s-a făcut testarea.

- Pentru eliberarea certificatelor de vindecare (cei care au trecut prin boală) va fi solicitată completarea următoarelor date: nume, prenume, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, luna efectuării testului al cărui rezultat este pozitiv pentru SARS-CoV2, județul în care s-a efectuat testarea. Pentru persoanele care s-au identificat la testare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau pașaport: nume, prenume, numărul pașaportului / actul de identitate, luna efectuării testului al cărui rezultat este pozitiv la testul pentru SARS-CoV2, județul în care s-a făcut testarea.

- Pentru eliberarea certificatelor de vaccinare va fi solicitată completarea următoarelor date: nume, prenume, codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, luna când a fost efectuată oricare dintre dozele de vaccin, denumirea vaccinului administrat, județul/țara unde s-a făcut vaccinarea. Pentru persoanele care s-au identificat la vaccinare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau pașaport: nume, prenume, numărul pașaportului / actul de identitate, luna când a fost efectuată oricare dintre dozele de vaccin, denumirea vaccinului administrat, județul/țara unde s-a făcut vaccinarea.

Certificatul digital european Covid-19 are diferite termene de valabilitate

Pentru că vizează mai multe categorii de persoane, respectiv cei care s-au vaccinat anti-Covid-19, cei care au trecut prin boală sau cei care au efectuat un test, certificatul digital european Covid-19 are diferite termene de valabilitate.

Certificatele emise pentru persoane care s-au testat au o valabilitate de 24 de ore, dacă este test rapid, sau 72 de ore, dacă este test PCR. Certificatul digital european Covid-19 eliberat pentru cei care au trecut prin boală are o valabilitate de 180 de zile, iar certificatul digital european Covid-19 eliberat pentru cei care s-au vaccinat cu schema completă are valabilitate până la 30 iunie 2022.

Cei care nu au acces la internet sau nu se descurcă să completeze ori să descarce un certificat digital european Covid-19 pot apela la ajutorul medicului de familie sau la cel al reprezentanţilor Direcţiei Judeţene de Sănătate Publică. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Sanatate » Paşii necesari pentru descărcarea certificatului digital european Covid-19, de la 1 iulie