Antena Meniu Search
x

Primeşti voucher de vaccinare când faci doza 3 de ser anti-COVID-19? Ce spun autorităţile

Peste 5.700.000 de români s-au vaccinat până acum împotriva coronavirusului, cu schema completă, iar mai bine de 570.000 de oameni au primit şi doza trei de ser anti-COVID-19. Iar dacă de la începutul lunii septembrie se acordă vouchere de vaccinare de 100 de lei pentru cei complet imunizaţi, mulţi se întreabă dacă pot beneficia de tichete şi după doza trei. Iată răspunsul autorităţilor.

de Redactia Observator

la 20.10.2021, 16:11

Doze de vaccin împotriva coronavirusului. Pandemia de COVID-19 în România
Românii care se vaccinează acum cu doza trei anti-COVID (booster) pot beneficia de voucherele pentru schema completă? - Profimedia

De la începutul lunii septembrie, românii care s-au imunizat împotriva coronaviruslui cu schema completă au beneficiat de vouchere de vaccinare în valoare de 100 de lei. Este vorba despre persoanele cărora le-a fost administrată cea de-a doua doză după data intrării în vigoare a Ordinului Ministerului Sănătăţii, cât şi despre cei care s-au vaccinat cu ambele doze toamna aceasta. Dar conform legii, românii care fac acum doza trei anti-COVID (booster), nu se încadrează în categoriile eligibile pentru aceste tichete. Întrucât primele două doze le-au fost administrate cu cel puţin şase luni în urmă, înainte de apariția Ordinului, aceştia nu pot beneficia de voucherele de vaccinare.

Doza trei de vaccin anti-COVID

Marţi, 28 septembrie, România a început vaccinarea anti-COVID cu cea de-a treia doză. În continuare, toţi cei care au primit a doua doză de vaccin cu cel puţin şase luni în urmă se pot programa sau prezenta la centrele de imunizare, pentru a le fi administrată doza suplimentară (booster), cu serul Pfizer sau Moderna. 

Potrivit CNCAV, doza 3 este ferm recomandată:

Pe acelaşi subiect
  • persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe - persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale şi alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia naţională de vaccinare;
  • persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social şi din învăţământ.

Potrivit datelor raportate până la data publicării acestei ştiri, de la debutul campaniei de vaccinare, pe 27 decembrie 2020, în România s-au folosit peste 11 milioane de doze de vaccin, fiind imunizate cu schemă completă mai bine de 5.700.000 de persoane.  

Vouchere pentru românii vaccinaţi cu schema completă

Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătății, a semnat pe 10 septembrie 2021 Ordinul privind acordarea alocației de hrană sub forma tichetelor de masă, persoanelor care se vaccinează cu schema completă de vaccinare împotriva virusului SARS-CoV-2. Conform documentului, persoanele care se vaccinează împotriva COVID-19 cu schema completă de vaccinare beneficiază de o alocație de hrană în valoare de 100 lei, sub forma a 5 tichete de masă a câte 20 de lei.

Persoanele vaccinate cu schema completă vor putea intra în posesia tichetelor de masă la centrul de vaccinare, cabinetul medicului de familie sau ambulatoriul de specialitate, în funcție de locul în care s-a efectuat imunizarea, în baza registrului de evidență operat. Voucherele se pot ridica în termen de 60 de zile de la data inoculării ultimei doze.

Pot beneficia de vouchere toate persoanele care s-au imunizat după intrarea în vigoare a ordonanței de urgență care prevede acordarea voucherelor în valoare de 100 lei pentru persoanele vaccinate anti-COVID 19 cu schema completă, adică începând cu data de 31 august 2021.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi găsit produse alterate printre cumpărăturile pentru 1 Mai?

Observator » Sanatate » Primeşti voucher de vaccinare când faci doza 3 de ser anti-COVID-19? Ce spun autorităţile