Antena Meniu Search
x

Primul transplant de inimă din 2020 a avut loc la Iași

Sunt momente în viață când destinul lovește fără milă. Atunci când persoane dragi ajung pe patul de spital, în moarte cerebrală şi pentru care şansele de a reveni la normal sunt nule.

de Redactia Observator

la 14.01.2020, 11:10

Vezi și

Sunt momente în viață când destinul lovește fără milă. Atunci când persoane dragi ajung pe patul de spital, în moarte cerebrală şi pentru care şansele de a reveni la normal sunt nule.

Însă dincolo de durere, cei care găsesc puterea pentru un gest cât o minune pot dărui la rândul lor viaţă. Vorbim de acordul pentru prelevarea de organe.

Cea mai recentă astfel de intervenţie a avut loc la Iaşi, unde drama unui adolescent care a suferit un anevrism cerebral poate însemna salvare pentru alte cinci vieţi. În cazul transplantului de cord, a fost prima intervenţie din acest an.

Drama familiei băiatului de 15 ani din Iaşi, care a suferit un anevrism cerebral rupt, este greu de conceput. Însă gândul că alţi cinci oameni vor fi salvaţi i-a făcut să treacă peste bariera durerii şi să accepte ca organele tânărului să fie prelevate. Intervenţia a avut loc la Spitalul Clinic de Urgență "Prof. Dr. Nicolae Oblu" din Iași.

Inima băiatului a fost adusă la Târgu Mureş. Pentru transportul ei a acţionat o întreagă echipă a Ministerului de Interne. Ulterior inima a fost transplantată cu succes unei paciente de 40 de ani aflată într-o stare extrem de gravă.

Ficatul şi rinichii vor ajunge la pacienţi din Iaşi, iar plămânii în Bucureşti. 

Specialiştii atrag atenţia că România este în continuare codaşă în Europa în privinţa transplanturilor.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Sanatate » Primul transplant de inimă din 2020 a avut loc la Iași