Video Psihoterapia în România. Ruşinea de a merge la psiholog: "Dacă ştie cineva sau te află spune că eşti nebun"
Psihoterapia, din păcate, în România este înţeleasă greşit. Cei care au nevoie se opresc din cauza faptului că le este ruşine să recunoască că au probleme, iar cine merge la terapie încearcă să ascundă acest lucru, din cauza fricii de a fi etichetaţi greşit. Specialiştii atrag însă atenţia şi spun că o vizita la psiholog trebuie privită precum una la stomatolog. Mai bine din timp, decât când e prea târziu. În acest weekend, în Galaţi, oricine a vrut a putut apela la o şedinţă de psihoterapie gratuită.
Este o rușine să mergi la psiholog? Câți dintre cei care poate au nevoie, recunosc faptul că apelează la această terapie? În Galați, spre exemplu, nu mulți au îndrăznit să apeleze la un şedinţă de psihoterapie gratuită. Doamna Tuța și nepoata ei au văzut caravana mobilă și au avut curaj. Fiecare și-a spus of-ul în fața specialiştilor.
Reporter: Cum vi se pare ideea acestor oameni de a oferi şedinţe de psihoterapie?
Tuța - pensionară: Foarte bună! Şi să fie mai deasă şi să ia mai mulţi, mai ales pentru copii să fie ceva, că generaţia asta tare e...
Dar nu sunt mulţi cei care spun: am nevoie de ajutor!
Localnic: Am gestionat bine situaţiile dacă au fost. Dar nu e rău, nu e rău.
Reporter: Sunt oameni care se tem să meargă...
Localnic: Da... pentru că dacă mergi la psiholog şi ştie cineva sau te află spune că eşti nebun.
Alexandru Buşilă, psihoterapeut: Încă unii mai consideraă că daca mergi la psiholog ești considerat nebun. Total neadevărat.
Importanta consilierii psihologice, indiferent de vârstă este una foarte mare
Specialiștii atrag atenția și fac comparația cu vizita la medicul stomatolog.
Alexandru Buşilă, psihoterapeut: Cu cât ne întoarcem mai mult către sinele nostru, cu atât nivelul calităţii vieţii noastre o să fie mai ridicat.
Cei care au trecut pragul unui cabinet psihologic știu cât de important este. Motiv pentru care o fac în continuare, fără vreo rușine.
Reporter: Aţi fost până acum la psihoterapie?
Localnic: Fac, fac, fac asta acum. Şi am făcut şi în trecut şi am reînceput recent să fac psihoterapie.
Caravana mobilă de psihoterapie aparține unei organizații non guvernamentale. Se duce din oraș în oraș cu scopul de a arata oamenilor cat de important e sa poți vorbi cu cineva despre problemele personale.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰