Antena Meniu Search
x

Raed Arafat: ”Mulți deja nu mai cred că există virusul”

Raed Arafat s-a arătat îngrijorat față de creșterea numărului de cazuri de coronavirus în România și, într-o declarație pentru Observator, duminică seară, s-a referit la cauze. Potrivit șefului DSU, unii nu au respectat măsurile de prevenție și, de asemenea, sunt campanii care îndeamnă tinerii și alte categorii de oameni să nu le respecte. ”Mulți deja nu mai cred că există virusul”, a spus secretarul de stat. Raed Arafat a exclus varianta reinstaurării carantinei la nivel național, dar a precizat că măsuri de restricție se pot adopta local, în funcție de necesitate.

de Alexandra Bucuroiu

la 13.07.2020, 14:40

Raed Arafat a explicat, pentru Observator, care sunt cauzele care au dus la creșterea cazurilor de coronavirus în România Vezi și
  • Scenariul negativ: depășirea capacității la nivelul sistemului sanitar.
  • Raed Arafat: ”Unii nu au respectat regulile”.

(Reporter): Cum vedeţi situaţia în acest moment, după săptămâna cu cele mai multe cazuri de la începutul pandemiei?

(Raed Arafat): Din păcate, este o situaţie îngrijorătoare şi creşterea numărului cazurilor în terapie intensivă şi faptul că avem zone în care deja se depăşeşte capacitatea paturilor de terapie intensivă e un lucru care trebuie să ne atragă atenţia, că trebuie respectate toate măsurile de limitare pe care noi le-am impus. Şi anume portul măştii, izolarea - în sensul în care să nu participi la anumite întâlniri în anumite zone care nu sunt permise, în anumite locuri care nu sunt permise - să respecţi distanţarea, să respecţi toate aceste recomandări este foarte important, ca să reuşim măcar să stopăm sau să păstrăm un nivel, să nu urcăm în continuare ca şi număr de cazuri şi, implicit, ca şi cazuri pentru terapie intensivă.

(Reporter): Luaţi în calcul revenirea la unele restricţii?

(Raed Arafat): La acest moment nu, dar sunt convins că, dacă vor apărea situaţii care necesită măsuri locale sau zonale, aceste măsuri se vor impune. Deci, şi aici se monitorizează toată situaţia pe plan naţional. Nu cred că se vor mai lua măsuri de restricţie naţionale la acest moment, pentru că există diferenţa între zone. Dar, dacă se va impune luarea unor măsuri pe anumite zone, pe anumite locaţii, acest lucru se va face!

(Reporter): Se ia în calcul la nivelul autorităţilor revenirea la Starea de Urgenţă?

(Raed Arafat): Nu ştiu de acest lucru!

(Reporter): De ce credeţi că am ajuns în situaţia asta?

(Raed Arafat): O parte este pentru că nu s-au respectat distanţarea şi portul măştii şi toate măsurile care au fost impuse şi chiar pentru care populaţia a fost rugată să le respecte. Însă, fără să generalizăm, dacă unii au respectat, cu siguranţă unii nu au respectat. Campaniile care au fost şi care au fost destul de intense, prin care tinerii mai ales, dar şi alte categorii de oameni au fost îndemnaţi să nu respecte regulile, să nu poarte mască, toate acestea au ajutat la creşterea numărului cazurilor de infectare. Pentru că oamenii nu au mai respectat regulile, nu au mai respectat distanţarea şi mulţi deja nu mai cred că există virusul, pentru că, cred, campaniile care sunt bine finanţate şi care încearcă să inducă această idee şi reuşesc la anumite categorii de oameni, că virusul nu există şi că n-are niciun rost să se protejeze. 

(Reporter): Aveţi un scenariu negativ şi unul pozitiv de luat în calcul?

(Raed Arafat): Scenariul nostru negativ este să ajungem, într-adevăr, să depăşim capacitatea noastră la nivelul sistemului sanitar şi să avem un număr mare de cazuri care necesită terapie intensivă şi să nu putem să facem faţă. Sperăm să nu ajungem acolo! La acest moment există capacitate de tratament şi aşteptăm să vedem cum evoluează situaţia.

(Reporter): Şi scenariul pozitiv?

(Raed Arafat): Pozitiv? Să vedem că începe să scadă numărul cazurilor şi atunci nu avem probleme.

(Reporter): Vă mulţumesc!

(Raed Arafat): Mulţumesc!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Sanatate » Raed Arafat: ”Mulți deja nu mai cred că există virusul”