Rețeta de piftie de porc, reinventată pentru clienţii mai pretenţioşi
Nicio masă de Revelion nu este completă fără piftia de porc! Răcitură, cum o numesc moldovenii sau aitura, pentru ardeleni. Felul de mâncare care se pregăteşte pentru noaptea dintre ani este reinventat şi pentru clienţii mai pretenţioşi.
Nicio masă de Revelion nu este completă fără piftia de porc! Răcitură, cum o numesc moldovenii sau aitura, pentru ardeleni. Felul de mâncare care se pregăteşte pentru noaptea dintre ani este reinventat şi pentru clienţii mai pretenţioşi. Aspicul din meniu poate fi gătit doar cu legume sau cu fructe de mare şi fură ochii chiar şi străinilor din marile restaurante.
În casă la tanti Ana este agitaţie de dimineaţă. Suntem în localitatea bistriţeană Fedru, unde piftia se pregăteşte cu grijă cu o zi înainte de Revelion.
De 45 de ani, de când e gazdă la toate sărbătorile familiei, de pe masa ei nu lipseşte aitura. Aşa se numeşte piftia, în această zonă. Pentru că aici usturoiul este. ai.
În acest an, tanti Ana şi-a chemat şi două ajutoare ma tinere ca să le arate cum se face preparatul tradiţional.
Carnea stă la fiert cel puţin două ore, iar când se dezlipşte de pe os, e gata de pus în farfurie.
Se pune zeama peste, se adaugă usturoiul si mâncarea este gata! Îi mai trebuie doar câteva ore la rece.
Aitură în Ardeal, răcitură în Moldova, şi piftie în Muntenia. Numele e diferit, gustul, însă, le uneşte.
Vechea reţetă a ajuns şi în marile restaurante pentru noaptea dintre ani. Puţin reinterpretată.
Şi dacă în meniul restaurantelor nu găsiţi. piftie, nu vă neliniştiţi. Căutaţi aspic. O reţetă pentru clienţii mai pretenţioşi, care preferă mâncarea mai uşoară.
Şi preţurile diferă. Dacă o porţie de piftie de porc costă în jur de 20 de lei, aspicul poate costa şi de trei ori mai mult, spun bucătarii. Depinde de ingrediente.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰