Antena Meniu Search
x

Curs valutar

România, pe locul doi în Europa în topul mortalităţii. Supraaglomerarea spitalelor va agrava situaţia

Numărul de infectări cu SARS-Cov-2 rămâne ridicat şi astăzi, la fel şi bilanţul deceselor. Am ajuns pe locul al doilea în Europa la numărul de morţi COVID, după Cehia. Asta pentru că suntem deja bolnavi de altele şi în spitalele aglomerate a început lupta pentru un pat la Terapie Intensivă.

de Corina Matlinschi

la 24.10.2020 , 21:41

  • 6.318 români au murit din cauza Covid-19 de la începutul pandemiei

O nouă zi, un nou bilanţ negru.

Corina Matlinschi, reporter Observator: În ultimele 24 de ore, România a înregistrat 4.761 de noi cazuri de îmbolnăviri la aproape 34.000 de teste făcute. Cele mai multe noi cazuri au fost înregistrate în Capitală - 708. În continuare pe secţiile de Terapie intensivă, în stare gravă, se află 787 de pacienţi. Din păcate, şi numărul deceselor din ultimele 24 de ore este mare. 73 de pacienţi COVID au murit. Toţi aveau şi alte afecţiuni.

Preţul plătit în vieţi omeneşti de la începutul pandemiei e ridicat: 6.318 de români. Numărul mare de decese pune ţara noastră pe locul doi în topul mortalităţii din Europa. Asta pentru că deja suferim şi de alte boli care ne fac vulnerabili. 

Vezi și

Dr. Egidia Miftode, Spitalul de Boli Infecțioase Iași: Avem pacienti care au afecţiuni asociate şi au rata de mortalitate foarte mare. Atunci când e bine echilibrată o boala de baza mai greu decompeneseaza când fac infectia Covid.

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: Mortalitatea este dată de cazurile grave de comorbidităţi după o îndelungă, să spunem, suferinţă şi luptă cu boala în terapiile intensive.

Topul ţărilor în funcţie de rata mortalităţii din cauza Covid-19

Doar Cehia ne întrece la numărul de decese cu o rată a mortalităţii de 10. După România, urmează în top Ungaria şi Belgia. Iar la coada clasamentului se află Norvegia şi Finlanda cu o rată de doar 0.1. 

Situaţia devine şi mai gravă o dată cu supraaglomerarea spitalelor. Mai ales în judeţele în care se înregistrează cele mai multe noi cazuri de îmbolnăviri cum ar fi Cluj, Timişoara, Iaşi, Dolj şi Constanţa. Cea mai grea luptă se va da pentru un pat liber la Terapie Intensivă. 

În tot tabloul sumbru, mai există o veste proastă: numărul de infectări la copii și tineri cu vârsta de până în 19 ani a crescut exponenţial. Mai ales, în ultimele 40 de zile, de când a început anul şcolar.  

Sunt mai multe îmbolnăviri în ultima lună decât au fost de la începutul pandemiei până pe 14 septembrie. Premierul însă este optimist.

Ludovic Orban, premierul României: E o depăşire nu foarte mare. Vă spun că îmbolnăvirile nu se produc în şcoală. În scoala copiii sunt sub supravegherea cadrelor didactice, poartă mască. Riscul de îmbolnăvire nu apare în şcoală, ci în afara şcolii.

România a doborât în ultima săptămână record după record şi la numărul de infectări, şi la decese. Dar nu este încă în cel mai rău scenariu posibil, spun specialiştii. Vom ajunge chiar şi la 7.000 de cazuri noi pe zi, ceea ce va pune o presiune uriaşă pe spitale. 

Citeşte şi: Bilanț coronavirus în România, 24 octombrie. 4.761 cazuri în ultimele 24 de ore

Corina Matlinschi Like
Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Sănătate » România, pe locul doi în Europa în topul mortalităţii. Supraaglomerarea spitalelor va agrava situaţia