Antena Meniu Search
x

Specialiştii în sănătate au făcut bilanţul luptei împotriva noului coronavirus

Mai mulţi experţi în epidemiologie, virusologi, specialişti în medicină inovativă dar si reprezentanţi ai Guvernului s-au întâlnit pentru a face un bilanţ al implicării ţării noastre în lupta cu noul coronavirus şi pentru a stabili care sunt priorităţile pentru perioada următoare.

de Redactia Observator

la 17.06.2020, 11:49

Vezi și
  • Invitații au încercat să ofere un răspuns legat de obţinerea unui vaccin.
  • Au fost abordate și teme precum sănătatea şi siguranţa cadrelor medicale.

Evenimentul a fost organizat de Grupul de Presă Bursa, în parteneriat educaţional cu Senatul Ştiinţific al Fundaţiei Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României.

Încă de la debutul pandemiei de coronavirus, atât specialiștii români, cât și societatea civilă au răspuns apelului făcut de Organizația Mondială a Sănătății de a se implica în lupta cu noul virus.

Adrian Streinu Cercel, Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş: România s-a pregătit relativ din timp, începând cu anul 2006, România a pus pe picioare un sistem la nivelul bolilor infecțioase, de dezvoltare a terapiilor intensive, aferente bolilor infecțioase. Asa se face că începutul acestui an 2020 nu ne a prins descoperiți, din acest punct de vedere, ci ne a prins cu o rețea de boli infecțioase, ne-a prins cu centre regionale de boli infecțioase.

Dr. Gindrovel Gheorghe Dumitra, Coordonator al Grupului de Vaccinologie și Președinte al Societății Naționale de Medicina Familiei: În acest moment în România putem vorbi despre un succes, vorbesc foarte serios când spun acest lucru. Compar datele pe care le avem în acest moment în România cu alte state, dacă ar fi să transformăm numărul de morți pe care îl avem în anumite state, de exemplu Marea Britanie sau oricare stat vestic cu ceea ce s-a întâmplat în România este semnificativ. În acest moment, în jurul nostru trăiesc oameni datorită măsurilor care au fost luate la timp.

Țara noastră a inițiat, în această perioadă, mai multe acțiuni, care fac parte din răspunsul european comun, la pandemia de coronavirus.

Adrian Streinu Cercel, Managerul Institutului Naţional de Boli Infecţioase "Matei Balş: În momentul de față nu mai seamănă nimic cu nimic în sistemul medical, avem un anumit tip de întrare într-un așezământ spitalicesc, avem un alt tip de ieșire din acest așezământ spitalicesc, asistăm la ceea ce se cheamă consultul distanțat, consultul medical nu mai este ce a fost odată.

Invitații au încercat să ofere un răspuns în ceea ce privește obţinerea unui vaccin împotriva virusului şi cum va fi viaţa de zi cu zi până la apariţia acestuia.

Au fost abordate și teme precum sănătatea şi siguranţa cadrelor medicale sau telemedicina, ca instrument important în combaterea pandemiei.

Marius Geantă Președinte Centru pentru Inovații în Medicină: Telemedicina este un concept aparent nou, folosirea mijloacelor de comunicare pentru a facilita relația dintre medic și pacient sau dintre medic și medic este o preocupare mai veche, iar pe măsură ce tehnologiile s-au dezvoltat, acestă posibilitate părea iminentă. Folosirea mediilor digitale, a telemedicinei, dar și a altor medii digitale în asistenta de sănătate s-a întâmplat peste noapte, de voie, de nevoie, astfel de servicii au trebuit să fie folosite pentru pacienți.

Ca exponent al societății civile, Senatul Științific a prezentat, în cadrul dezbaterii online, rolul activ și capacitatea de reacție a organizațiilor și instituțiilor non-guvernamentale în această criză fără precedent, generată de pandemie.

Lăcrămioara Frasineanu, Manager de Proiect Senatul Științific: Senatul Științific a lansat un proiect, un apel de proiecte, care își propune o cunoaștere mai bună a virusului, precum și mijloace de combatere a acestuia. Tot în contextul COVID, Fundaţia Dan Voiculescu a contribuit la achiziționarea a 5 unități modulare pentru dotarea spitalului Fundeni, în vederea triajului în epidemia COVID.

Dezbaterea online a reușit să strângă împreună specialiștii de renume din domeniul medical, care au încercat să facă un bilanț al luptei cu pandemia și să ofere răspunsuri în ceea ce privește evoluția virusului, în perioada următoare.

Roșoiu Andreea, Coordonator Evenimente Grupul de Presă BURSA: Conferința de astăzi vine într-un moment foarte important și este extrem de necesară, deoarece trebuie sa evaluăm dacă aceste relaxări succesive sunt sau nu în conformitate cu evoluția pandemiei COVID 19. Videoconferința pe care noi am intitulat-o Reacția medicală la agresiunea pandemica se bucură de o participare prestigioasă.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Specialiştii în sănătate au făcut bilanţul luptei împotriva noului coronavirus