Antena Meniu Search
x

Video Românii evită AstraZeneca, în ciuda asigurărilor că serul este sigur. Mulţi aleg să se treacă pe liste lungi de aşteptare pentru Pfizer sau Moderna

România continuă vaccinarea cu AstraZeneca deşi 20 ţări europene au suspendat imunizarea. Cu toate că oficialii ne asigură că serul nu provoacă cheaguri de sânge, 33 de mii de oameni au renunţat la programare doar în ultimele 24 de ore. Cei mai mulţi dintre ei au preferat să se treacă pe liste lungi de aşteptare pentru Pfizer sau Moderna.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 16.03.2021, 21:08

Vezi și
  • Românii au evitat serul de la AstraZeneca atunci când şi-au făcut programarea pentru vaccin
  • Oamenii aleg să fie trecuţi pe listele lungi de aşteptare, în speranţa că vor prinde un loc la Pfizer sau Moderna

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare: Cea mai uşoară decizie ar fi fost cea în care să zicem "STOP", ne oprim şi noi. Însă trebuie puse în balanţă beneficiile vaccinării.

Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii: Nu există, în acest moment, bază ştiinţifică pentru eliminarea vaccinului AstraZeneca.

10 reacţii adverse de coagulare a sângelului după vaccinarea cu acest ser sunt în curs de analiză în România. Niciuna nu e raportată de personal medical, ci doar de persoanele cărora le-a fost administrat vaccinul. Fiecare reclamant va fi sunat de specialiştii Agenţiei Medicamentului ca să afle ce s-a întâmplat. Încrederea unei părţi a populaţiei în AstraZeneca a scăzut brusc, deşi nu există dovezi că serul provoacă probleme de sănătate. 

Eva Cristescu, medic de familie: Au revenit cu telefonul şi au spus: ştii, eu eram programat la AstraZeneca, dar nu vreau să mă duc la AstraZeneca că uite ce probleme sunt. Pacienţii îmi spun că le e frică, pentru că ei îşi închipuie că dacă un caz este, ei vor fi al doilea.

Pe acelaşi subiect

Sunt însă şi români care au mers fără emoţii să se vaccineze cu serul companiei britanice. 

''Am încredere în vaccin şi chiar de la început mi-am dorit AstraZeneca. Am zis că este clasic şi nu e nou cum e Pfizer.''

Dorinţa de vaccinarea a oamenilor nu a scăzut după scandalul AstraZeneca. În ultimele 24 de ore au fost imunizaţi aproape 60 de mii de doritori. În jur de 500.000 de persoane s-au înscris pe listele de aşteptare pentru că nu au mai găsit locuri libere. Pe mulţi îi nemulţumeşte că nu ştiu când le va veni rândul la vaccinare. Poziţia ocupată pe listă se poate schimba oricând pentru că prioritate vor avea bătrânii, bolnavii, persoanele cu dizabilităţi şi angajaţii din domenii esenţiale. 

Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare: Se lucrează la această facilitate, ca din platformă să se genereze un mesaj în care o persoană să poată vizualiza perioada estimată în care ar putea fi vaccinată. 

Şi pe listele de aşteptare au fost unii care au fugit de vaccinarea cu AstraZeneca.  

"Ne-am programat prin call center. Iniţial la AstraZeneca, nu am ştiut. Poziţia 100. Am schimbat pe 5.300."

"Evităm Astra Zeneca, am schimbat centrul."

Mai multe cadre medicale anunţă că vor bloca procesul de vaccinare dacă nu vor fi plătite

Etapa a treia ar putea fi pusă însă în pericol pentru că angajaţii din centrele de vaccinare nu au fost plătiţi. Medicii şi asistentele din Argeş ameninţă că vor bloca vaccinarea. 

Mariana Boşneag, medic coordonator: Sunt o serie de persoane care au spus că nu vor să mai vină în centru dacă nu vor fi plătite. Vă daţi seama că eu nu pot să le ţin cu forţa. 

Unele centre stau cu o parte din cabinete închise pentru că nimeni nu mai vrea să se angajeze. 

Vlad Niculescu, director Primăria Sectorului 4: Este foarte greu având în vedere că în mediul public a circulat această informaţie că nu vor fi plătiţi. 

Ministerul Sănătăţii spune că va începe să plătească personalul medical şi va deconta cheltuielile de organizare a centrelor de vaccinare de săptămâna viitoare. Statul ar trebui să aloce în jur de 4,2 milioane de lei. 

În acest moment, nu mai există niciun loc liber pentru vaccinarea cu Pfizer. Cu Moderna mai sunt mai puţin de 2.000, iar cu AstraZeneca, în jur de 18 mii. Vaccinul de la Johnson&Johnson va ajunge în România la jumătatea lunii aprilie, dar prima tranşă va număra doar câteva zeci de mii de doze.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Românii evită AstraZeneca, în ciuda asigurărilor că serul este sigur. Mulţi aleg să se treacă pe liste lungi de aşteptare pentru Pfizer sau Moderna