Antena Meniu Search
x

Românii preferă produsele bio, mai scumpe, dar mai sănătoase

Suntem dispuşi să plătim mai mult, cu condiţia să ştim că mâncarea pe care o luăm, este sănătoasă. Mâncarea bio îşi face loc în farfuriile românilor. Asta deşi produsele pot fi chiar şi de şase-şapte ori mai scumpe decât cele obişnuite.

Vezi și

Suntem dispuşi să plătim mai mult, cu condiţia să ştim că mâncarea pe care o luăm, este sănătoasă. Mâncarea bio îşi face loc în farfuriile românilor. Asta deşi produsele pot fi chiar şi de şase-şapte ori mai scumpe decât cele obişnuite.

În urmă cu 12 ani, atunci când curentul bio îşi croia drum timid spre mesele românilor, Lucian Giuşcă a simţit oportunitatea. A început să facă agricultură la el în curte, în comuna Corbeanca din judeţul Ilfov.

LUCIAN GIUŞCĂ, agricultor: M-am apucat din pasiune de treaba asta, faptul că vedeam că îmi creşte roşia în grădină şi era mare şi frumoasă m-a făcut să mai fac a doua seră.

Grădina s-a mărit de la un an la altul. Omul a ajuns să cultive nu doar roşii ci şi castraveţi, varză, vinete, fasole şi ardei. Are acum şi o mândreţe de viţă de vie Toate, ecologice. Iar afacerea a înflorit şi ea.

LUCIAN GIUŞCĂ, agricultor: În clipa în care s-a terminat prima producţie de roşii, până la apariţia celei de-a doua producţii, piaţa rămâne fără roşii şi toţi tăbară pe mine.

Nici nu putea fi altfel. Românii vor să ştie că ce pun în farfurie e sănătos. Mai exact, lipsit de chimicale şi plin de nutrienţi.

Statisticile arată că unul din trei români consumă produse bio, iar 55% dintre ei spun că au ales să facă asta ca să fie mai sănătoşi.

LYGIA ALEXANDRESCU, specialist în nutriţie: Un copil care a fost crescut pur bio, fără alimente din producţia industrială, până la 4 ani, se pare că ar avea cantitatea de pesticide ingerată de şase ori mai mică decât un copil care a fost crescut convenţional.

Calitatea, însă, presupune şi cheltuieli mai mari. Un kilogram de cartofi bio costă patru lei, faţă de un leu şi 60 de bani. Dovleceii bio costă 20 de lei kilogramul, faţă de trei lei, cât sunt cei tradiţionali. Iar grepfrutul - 30 de lei kilogramul, de şase ori mai mult decât fructul obişnuit.

Acelaşi studiu arată că românii ar fi dispuşi să cheltuie cu 22% mai mult pe mâncare ecologică decât pe produsele clasice. Un buget mai mare decât cel alocat în anii trecuţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Sanatate » Românii preferă produsele bio, mai scumpe, dar mai sănătoase