Antena Meniu Search
x

Sars-CoV-2 este puternic inhibat de rinovirus, principalul responsabil pentru cele mai cunoscute răceli

Virusul responsabil cu virozele respiratorii obișnuite poate inhiba coronavirusul din celulele corpului, spun cercetătorii de la Universitatea din Glasgow. Potrivit celor mai recente descoperiri, rinovirusul, cea mai comună cauză a răcelilor, concurează cu noul coronavirus pentru a fi cel care infectează organismul și, de multe ori, câștigă bătălia. 

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 23.03.2021, 17:22

Rinovirus, ilustrație computerizată
Sars-CoV-2 este puternic inhibat de rinovirus, principalul responsabil pentru cele mai cunoscute răceli - Profimedia Images
  • Experimente suplimentare au arătat că rinovirusul declanșează un răspuns imunitar în interiorul celulelor infectate, care a blocat capacitatea Sars-CoV-2 de a se replica.

Beneficiile ar putea fi de scurtă durată, dar rinovirusul este atât de răspândit, adaugă cercetătorii de la Universitatea din Glasgow, încât ar putea ajuta la suprimarea Covid-19.

”Gândiți-vă la celulele din nas, gât și plămâni ca fiind ca un rând de case. Odată ce un virus intră în interior, acesta poate fie să țină ușa deschisă pentru a permite să intre în alți viruși, fie poate să închidă ușa și să-și păstreze pentru sine noua casă”, scrie BBC News.

Gripa este unul dintre cei mai egoiști viruși care ne înconjoară și preferă să infecteze de unul singur un organism. În schimb, adenovirusurile nu par să fie deranjați în a împărți organismul cu alte virusuri.

Distanțarea fizică a încetinit răspândirea virusurilor în ultimul an

Pe acelaşi subiect

S-a speculat mult despre modul în care virusul care provoacă Covid-19, cunoscut sub numele de Sars-CoV-2, s-ar potrivi în lumea misterioasă a „interacțiunilor virus-virus”. Provocarea oamenilor de știință este distanțarea fizică practicată în ultimul an a încetinit răspândirea tuturor virusurilor și a făcut mult mai dificilă studierea acestui tip de interacțiune.

Echipa de la Centrul de Cercetare a Virusului din Glasgow a folosit o replică a mucoasei căilor respiratorii, realizate din aceleași tipuri de celule, și a infectat-o ​​cu Sars-CoV-2 și rinovirus, care este una dintre cele mai răspândite infecții în oameni și o cauză a răcelii comune.

Când rinovirusul și Sars-CoV-2 au fost introduși în același timp, doar rinovirusul a avut succes. Dacă rinovirusul a avut un start de 24 de ore, atunci Sars-CoV-2 nu a avut nicio șansă. Și chiar și atunci când Sars-CoV-2 a fost introdus cu 24 de ore înainte, rinovirusul îl dezactivează.

"Sars-CoV-2 este puternic inhibat de rinovirus", a declarat doctorul Pablo Murcia pentru BBC News.

„Acest lucru este absolut interesant, deoarece, dacă aveți o prevalență ridicată a rinovirusului, ar putea opri noile infecții cu Sars-CoV-2”, a adăugat el.

Efecte similare s-au mai văzut. Un focar mare de rinovirus ar fi putut întârzia pandemia de gripă porcină din 2009 în părți din Europa.

Rinovirusul blochează capacitatea Sars-CoV-2 de a se replica

Experimente suplimentare au arătat că rinovirusul declanșează un răspuns imunitar în interiorul celulelor infectate, care a blocat capacitatea Sars-CoV-2 de a se replica.

Când oamenii de știință au blocat răspunsul imun, atunci nivelurile virusului Covid erau aceleași ca și când rinovirusul nu ar fi fost acolo.

Cu toate acestea, Covid va fi capabil să provoace din nou o infecție după ce răceala a trecut și răspunsul imun s-a calmat.

„Vaccinarea, plus măsurile de igienă, plus interacțiunile dintre viruși ar putea scădea intens incidența Sars-CoV-2, dar efectul maxim va proveni din vaccinare”, a mai spus Pablo Murcia.

Rezultatele studiului au fost publicate în Journal of Infectious Diseases.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Unde preferaţi să vă cazaţi în vacanţă, la hotel sau închiriaţi un apartament?

Observator » Sanatate » Sars-CoV-2 este puternic inhibat de rinovirus, principalul responsabil pentru cele mai cunoscute răceli