Antena Meniu Search
x

Sorin Cîmpeanu vrea să folosească testele de salivă în şcoli fără acordul părinţilor: Nu cred că e nevoie, nu e un act medical

Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, consideră că nu ar fi nevoie de solicitarea de acorduri din partea părinţilor pentru folosirea în şcoli a testelor cu probe de salivă, pentru că acestea nu ar reprezenta un act medical.

de Redactia Observator

la 29.09.2021, 22:58

Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei
Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei - Hepta

Sorin Cîmpeanu speră să forţeze folosirea testelor de salivă în şcoli, în scopul identificării infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, pe motiv că ar fi doar un screening, nu un act medical ce necesită acordul părinţilor. 

"E o măsură de screening, nu cred că pentru această măsură de screening, care nu este un act medical, e nevoie de formulare de acord. Este pur şi simplu prelevarea unui strop de salivă. Nu cred că trebuie să exagerăm în cazul ăsta.

Există aceste teste utilizate în mai multe state europene, este adevărat, nu este un test omologat la nivelul Agenţiei Europene a Medicamentului, dar este un test omologat la nivelul unor agenţii naţionale, precum cele din Franţa sau Austria”, a afirmat Sorin Cîmpeanu, miercuri seară, într-o intervenţie la B1 Tv.

Conform acestuia, rezultatul testului din salivă trebuie confirmat printr-un test antigen sau RT-PCR. 

Pe acelaşi subiect

Grupul de suport tehnico-ştiinţific privind gestionarea bolilor înalt contagioase pe teritoriul României a decis în unanimitate, miercuri, adoptarea de măsuri suplimentare având ca obiectiv amplificarea testării în şcoli, prin formularea unei solicitări către Agenţia Naţională a Medicamentului cu privire la aprobarea utilizării testelor non-invazive pe bază de salivă, cu rol de screening.

Pragul de şase la mie a fost desfiinţat, şcolile rămân deschise

Şcolile rămân deschise indiferent de numărul de infectări, în toate localităţile. Este noul scenariu în care vor juca elevii şi profesorii de săptămâna viitoare. Pragul de şase la mie, de la care se închideau unităţile de învăţământ, a fost eliminat. În Bucureşti, incidenţa a fost astăzi de 6,3. Pe de altă parte, ministrul Educaţiei a anunţat că ia în calcul testarea prin salivă a copiilor o dată sau de două ori pe săptămână, dar şi certificatul verde pentru profesori.

Se schimbă schimbarea în şcoli. Dacă astăzi profesorii din Capitala erau pregatiti să îi anunţe pe elevi că de săptămâna viitoare vor învaţa în online, regulile jocului s-au modificat din mers. "Indiferent de rata de incidenţă, copiii să meargă la şcoală cu prezenţa fizică", a declarat Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei de vaccinare. "Vom putea să menţinem pe modelul grădiniţelor şi scolile deschise până la apariţia unui număr de cazuri", a declarat Sorin Cîmpeanu, ministrul Educaţiei.

Elevii au fost cei mai încântaţi după anunţul autorităţilor. Pentru părinţi, însă, bucuria nu e la fel de mare. Părerile sunt împărţite. Odată ce şcolile rămân deschise indiferent de rata de incidenţă din fiecare localitate, atunci singura regulă care intră în vigoare este că o clasă intră automat în online dacă apare un caz de îmbolnăvire în colectiv. În Capitală, de exemplu, mai bine de jumătate din unităţile de învăţământ au clase sau grupe în această situaţie.

Testare intensivă în şcoli este următorul pas. "Ministrul Educației anunța ieri că 99% dintre părinți nu vor să testeze copiii, ceea ce este trist, de aceea poate încercăm cu teste cu salivă, vom vedea ce putem să facem", a declarat Florin Cîţu, premierul României. Certificatul verde pentru profesori ar fi încă o variantă luată în calcul. "Vaccinarea să fie obligatorie pentru profesori, noi suntem cei care luăm contact cu ei poate mai mult decât în autobuz sau metrou", a declarat Cristina Senoş, învăţătoare.

Până atunci, în şcoli cazurile se înmulţesc, iar cursurile trec în online de la o zi la alta. Până acum, 6.874 de clase au cursuri suspendate din cauza infectărilor, iar 8.470 elevi s-au îmbolnăvit de COVID-19. "Avem 34 de elevi infectaţi, aproape 500 de copii in online, patru cadre didactice care sunt in online, intr-un numar de 2081 de copii si 150 de cadre didactice", a declarat directoarea unei şcoli din Timişoara. Guvernul a aprobat şi indemnizaţia pentru părinţii ai căror copii sunt nevoiţi să facă şcoala online. Măsura se aplică doar în cazul în care elevii au vârsta mai mică de 12 ani, iar suma va fi de cel mult 2500 de lei pe lună pentru un singur părinte.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Sanatate » Sorin Cîmpeanu vrea să folosească testele de salivă în şcoli fără acordul părinţilor: Nu cred că e nevoie, nu e un act medical