Antena Meniu Search
x

Video Spitalele revin la normalitate. Secția de Cardiologie de la Colentina s-a umplut, în prima zi de la redeschidere. Medic: "Săracii, între timp s-au cam agravat"

Spitalele ies încet-încet din zona COVID. Pentru că numărul românilor infectaţi cu virusul SARS-CoV-2 a scăzut foarte mult, medicii se pot ocupa acum şi de pacienţii cu boli cronice. În prima zi după redeschidere secţia de cardiologie de la Colentina e plină. Mai sunt doar trei locuri libere. În scurt timp şi la Foişor se vor relua operaţiile de ortopedie.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 19.05.2021, 20:18

Vezi și

De aproape doi ani, un bărbat de 71 de ani cu probleme cardiace grave a încercat să ajungă la medic dar n-a fost primit în niciun spital. Şi asta pentru că toate au fost transformate în unităţi COVID. Până acum a fost consultat... prin telefon. Nu au trecut nici 24 de ore de când s-a redeschis secţia de cardiologie de la Spitalul Colentina şi deja e plin. Mai sunt 3 paturi libere şi 100 de pacienţi pe lista de aşteptare. 

Cristina Stănescu, medic cardiolog, Spitalul Colentina: Săracii, între timp s-au cam agravat pentru că nu au avut unde să se ducă. Telefonul sună întruna. Mă întreb unde o să-i mai punem, pentru că sunt mai mulţi pacienţi decât paturi disponibile.

În săptămânile următoare vor fi deschise şi celelalte secţii. 77 de paturi vor rămâne pentru bolnavii COVID. Şi Spitalul de ortopedie Foişor se redeschide. A trecut o lună de când bolnavii au fost evacuaţi pe tărgi în miez de noapte ca să facă loc pacienţilor COVID. În această dimineaţă a fost transferat ultimul pacient cu COVID-19 internat la Foişor. În spital s-a făcut deja dezinfecție şi se mai aşteaptă doar avizul DSP.

245 de spitale au fost transformate total sau parţial în unităţi COVID în pandemie. 

Pe acelaşi subiect

Ioana Mihăilă, ministrul Sănătăţii: Am solicitat Direcţiilor de Sănătate Publică tocmai sa ofere asistenţă acestor spitale astfel încât cât de repede este posibil ele să revină la un număr mai mare de paturi non-COVID.

Numărul pacienţilor internaţi cu COVID este de 3 ori mai mic decât acum o lună. Pe 15 aprilie, în spitale erau peste 14.000 de persoane infectate, acum sunt sub 4.500, nivel la care nu am mai fost de vara trecută. La fel de încurajatoare este evoluţia situaţiei de la ATI. Pe 11 aprilie aveam peste 1.500 de pacienţi în stare gravă, iar în acest moment sunt puţin peste 700. Scăderea cazurilor se vede şi la cel mai mare spital de boli infecţioase din ţară. 

Toate paturile de ATI de la Institutul Matei Balş sunt pline. Imediat cum se eliberează un loc, este transferat un pacient dintr-un alt spital. În schimb, în celelalte secţii, o treime din cele 250 de paturi sunt libere aşa că medicii se pregătesc să trateze pacienţi şi cu alte afecţiuni.

Adrian Marinescu, director medical, Institutul Matei Balş: E un mic pas către normalitate, dar e o normalitate în condiţii de pandemie deocamdată.

Asociaţiile de pacienţi susţin că doar în timpul stării de urgenţă au murit 6.000 de pacienţi cu boli cronice pentru că nu au avut acces la servicii medicale. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Spitalele revin la normalitate. Secția de Cardiologie de la Colentina s-a umplut, în prima zi de la redeschidere. Medic: "Săracii, între timp s-au cam agravat"