Antena Meniu Search
x

Video Cadrele medicale și pacienții, copleșiți de teamă într-un București copleșit de Covid-19

Spitalele din Capitală sunt sub cod roşu, pe măsură ce numărul de îmbolnăviri rămâne cel mai ridicat din ţară. Bolnavii aşteaptă în unităţile de primiri urgenţe eliberarea unui pat, dar de multe ori ajung să fie internaţi într-o altă parte a ţării, la sute de kilometri de casă. O echipă Observator a intrat în secţia de pneumologie de la Spitalul Colentina. Aici, pacienţii şi cei care-i îngrijesc împart aceeaşi frică: de moarte!

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 10.12.2020, 19:59

Vezi și
  • În ultimele zile, numărul cazurilor noi de covid-19 a explodat în Capitală
  • O echipă Observator a intrat în secţia de pneumologie de la Spitalul Colentina

Durerea e în aer în spitalul Colentina. Aici zi şi noapte se aud doar aparatele şi gemetele pacienţilor. 

Fiecare dintre ei se luptă cu îndârjire pentru viaţă. Un pacient are lacrimi în ochi, pe chipul suferinţa a lăsat urme adânci. Lângă el e un alt bolnav care se chinuie prin spitale de două luni. 

Pacient: Şi când vorbesc obosesc. Am o neputinţă aşa... Fiecare om e limitat.

Asistenta se bucură pentru fiecare reuşită oricît de mică şi încearcă să le dea curaj. 

Un coleg de salon priveşte spre geam dintr-un fotoliu. Se simte captiv între cei patru pereţi şi îi e dor de lumea de dincolo de spital. 

Dar speranţa există. Un alt bolnav a învins moartea. Tocmai a primit vestea că va pleca acasă curând. La asta visează toţi de aici în nesfârşitele ore în care stau cu ochii pe pereţi.

Pacient: Am venit în nişte crize, cu lipsă de oxigen, cu butelie de oxigen pusă. Efectiv nu puteam să merg 2 m că aş fi căzut jos. 

Pentru el şi pentru toţi ceilalţi salvarea a venit de la oameni. Pe care nici după luni de stat în spital nu-i cunoaşte

Pacient: Vedem nişte ochi. Poate dacă ne întâlnim cu dânşii pe stradă sunt nişte anonimi. Dar nişte eroi anonimi. Le mulţumim din tot sufletul.  

Un alt bărbat din Călăraşi s-a luptat cu moartea două săptămâni în terapie intensivă. Şi a învins-o.

Pacient: Nu doresc nimănui. Lupta cu moartea, atât pot să spun. Efectiv m-am născut a doua oară datorită medicilor care ne-au îngrijit. 

Mesajele pacienţilor, lipite pe pereţii spitalului

Dincolo de uşile saloanelor, e agitaţie. Unii asistenţi duc mâncare bolnavilor, alţii pregătesc tratamentele. Le sare în ajutor un coleg care a devenit din salvator, pacient. Pe perete sunt lipite liste cu mesaje ale pacienţilor. "Sunteţi îngerii noştri în alb!"

Disperarea şi teama îi lasă şi pe salvatori fără aer. De 10 luni de zile pacienţii vin şi pleacă. Unii pe picioarele lor, alţii într-un sac negru. Emoţiile îi copleşesc în ambele cazuri

Narcisa Cantea, asistent, Spitalul Colentina: Azi sunt, maine nu mai sunt, azi ii lasi pe sectie, maine nu ii mai gasesti. Ei trebuie sa stie ca noi zambim si totul e bine. 

Când văd în fiecare zi moartea, frica e amplifica de grija pentru cei de acasă. 

Narcisa Cantea, asistent, Spitalul Colentina: Pe mama nu am mai vazut-o de... cred ca o luna. Asta e. Stie ca muncim.

Reporter: Ce aţi vrea sa ii spuneti mamei?

Narcisa Cantea, asistent, Spitalul Colentina: Să poarte masca.

Explozie de cazuri Covid-19 în București

Pentru că, spun medicii, în spitale e mai greu ca niciodată acum. În ultimele zile, numărul cazurilor noi de covid-19 a explodat în Capitală. 

Ema Schweninger, reporter Observator: Şansa la viaţă se câştigă la loteria paturilor. Sună dur dar e realitatea din spitalele noastre. Tot mai mulţi pacienţi infectaţi fac forme severe de boală iar medicilor le e greu să le găseasca un pat liber.

La Colentina patru paturi s-au eliberat astăzi într-o secţie. S-au ocupat în câteva minute. 15 oameni aşteptau la rând, dar doar 4 au avut noroc. 

Marius Balea, șeful compartimentului de pneumologie: Începem sa inventam tot felul de solutii adica mai bagam un pat intr-un salon. Avem Balșul langa noi care are UPU care este in permanenta plin si practic dupa ce am sunat acolo in 10 minute s-au umplut oricate paturi am avut libere. Nu avem cum sa ii acceptam pe toti 

Peste 7 mii de români au fost diagnosticaţi cu COVID-19 de ieri până astăzi. 1.288 de pacienţi sunt în stare gravă. 127 de oameni au pierdut lupta în ultimele ore. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Cadrele medicale și pacienții, copleșiți de teamă într-un București copleșit de Covid-19