Antena Meniu Search
x

Video Sportul ne antrenează şi mintea, nu doar corpul. Efectul unui stil de viaţă sănătos asupra psihicului

Dacă fizic ştim cât de mult ne ajută sportul, puţini sunt cei care au idee cât de multe beneficii aduce şi psihicului. Specialiştii spun că, mai ales în cazul copiilor, mişcarea regulată îi ajută să capete mai multă încredere în ei. Pe scurt, într-un corp sănătos se conturează automat şi o personalitate mai puternică.

Alexandra Marin
de Alexandra Marin

la 20.03.2022, 20:33

Vezi și

Prin sport, Alexandra a reuşit să slăbească de la aproape 100 de kilograme la puţin peste 60 de kg. De fiecare dată când a urcat pe cântar şi a văzut că exerciţiile fizice o aduc mai aproape de greutatea dorită, i s-a schimbat şi starea psihică. A devenit mai motivată, mai veselă şi mai comunicativă. "Eram o persoană introvertită, o persoană care prefera să stea în colţul ei, care prefera să nu interacţioneze. Oricum eram exclusă de societate. În momentul de faţă am un minus de aproape 35 de kg. Da, e o diferenţă de mentalitate, de cum te simţi, de cum te percep oamenii", a declarat Alexandra.

Pentru mulţi, sportul e un stil de viaţă

Sportul nu înseamnă doar dorinţa de a avea mai puţine kilograme. Pentru mulţi e un stil de viaţă. Le place să fie în formă, să îşi dezvolte musculatura şi implicit să se simtă foarte bine în propria piele. "Motivele se pot schimba de la o vârstă la alta. Atunci când suntem mai mici, motivele sunt mai superficiale, pe măsură ce creştem, ajungem să înţelegem mai bine substratul. Vedem cum li se schimbă inclusiv postura. La început intră timoraţi, parcă nu ştiu ce să facă", a declarat Raluca Roşca - manager centre sportive.

Acesta este şi motivul pentru care foarte mulţi părinţi îşi trimit copiii la arte marţiale sau sporturi de contact. "Pe mine mă cheamă Victoria, am aproape 10 ani şi fac kickboxing de 2 ani. Cel mai mult la sportul ăsta îmi place că pot să mă mai eliberez şi să mă şi dezvolt. Ăsta vine la cap şi ca să te aperi trebuie să pui mâinile aşa şi ăsta vine pe coapsă ca să slăbească", a declarat Victoria. Paradoxal, având în vedere mişcările care pot părea agresive, kickboxingul este practicat de foarte multe persoane timide.

"Lupta într-un loc rganizat te întăreşte şi te face să ai control în situaţii în care poate alte persoane au emoţii. Să nu fim speriaţi. Asta e esenţa. Atunci când eşti puternic te gândeşti cum să ameliorezi să o faci, nu e nevoie s-o faci. Alegi dacă să intervi sau nu, iar calumul asta îţi dă o judecată mai obiectivă", a declarat Nicolae Stoian, antrenor karate şi kickboxing.

Pe lista lungă de beneficii ale sportului asupra psihicului se numără şi reducerea anxietăţii, ameliorarea stresului, prevenirea depresiei şi creşterea calităţii somnului.  Exercitiile fizice efectuate în mod regulat ajută la creşterea nivelului de serotonina, cunoscut ca "hormonul fericirii", dar şi la stimularea altor hormoni responsabili cu starea noastra de bine, precum endorfinele şi dopamina.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Sanatate » Sportul ne antrenează şi mintea, nu doar corpul. Efectul unui stil de viaţă sănătos asupra psihicului