Antena Meniu Search
x

Streinu-Cercel: persoanele peste 70 de ani ar trebui să rămână la domiciliu ”până la 10 săptămâni”

România se află la debutul transmiterii local-comunitare a coronavirusului. Informația a fost transmisă de șeful Institutului Matei Balș.

de Redactia Observator

la 20.03.2020, 21:47

Adrian Streinu Cercel într-o conferință de presă
Adrian Streinu Cercel spune că vârstnicii ar trebui să rămână la domiciliu până la 10 săptămâni - Mediafax Foto / Alexandru Dobre via Hepta
  • Vârstnicii ar trebui să rămână acasă până la 10 săptămâni.
  • Izolare și pentru persoanele cu afecțiuni.

România se află ”la debutul transmiterii local-comunitare” a coronavirusului. Informația a fost transmisă de șeful Institutului Matei Balș. Într-o intervenție la Observator, Adrian Streinu-Cercel a susținut că persoanele în vârstă de peste 70 de ani, dar și cele cu unele afecțiuni cronice, ar trebui să rămână la domiciliu ”până la 10 săptămâni”.

De asemenea, în exclusivitate, Adrian Streinu-Cercel a declarat că România este ”destul de aproape” de scenariul limitării drastice a circulației în România.

(Alessandra Stoicescu): Domnule profesor, ”afară din casă cu bilet de voie”. Acesta a fost scenariul care, pentru câteva ore, a părut scenariul ”gata, decis, aprobat de toată lumea.” De ce? Pentru că era un document ce circula, era distribuit și părea a fi o hotărâre de guvern în acest sens. Nu era, nu a fost luată o astfel de hotărâre. Cât de aproape suntem, domnule profesor, de a fi adoptată o astfel de decizie?

(Adrian Streinu-Cercel): Suntem destul de aproape! Noi astăzi, am făcut o analiză la Institutul Național de Boli Infecțioase Matei Balș și am spus în felul următor: Primul punct, asistăm la debutul transmiterii local-comunitare”.  Deci, suntem pe un trend care este ușor ascendent și, care, tradus în fapt, înseamnă că mergem ușor-ușor spre transmitere comunitară. Dacă suntem așa, mergem la punctul 2 și spunem la ce ne așteptăm: ”Și ne așteptăm să asistăm la o creștere rapidă a numărului de cazuri care pot necesita intensificarea măsurilor de distanțare socială, care trebuie aplicate gradual, astfel încât să protejeze în primul rând categoriile la risc și să mențină funcționalitatea economică”. Mi se pare, iarăși, o chestie de bun simț. Și mai mult decât atât: ”oprirea totală a activităților economice poate avea consecințe deosebit de grave asupra sustenabilității sistemului de sănătate și a capacității de a trata pacienții”. Deci, asta este ce am identificat noi în cursul acestei dimineți, din punct de vedere al situației actuale. Și chiar am spus, în continuare, am spus în felul următor: ”Persoanele în vârstă de peste 70 de ani să rămână la domiciliu, iar autoritățile locale să le permită asigurarea de alimente, medicamente și alte produse de strictă necesitate, în cazul în care nu au familii care să facă acest lucru”.

(Alessandra Stoicescu): Deci, să nu mai iasă deloc din casă.

(Adrian Streinu-Cercel): Exact! ”Aprovizionarea de către familii trebuie să țină cont de către măsurile individuale de prevenire a transmiterii. În cazul în care persoanele menționate locuiesc împreună cu familia, este recomandat ca acestor persoane să li se asigure o cameră cât mai retrasă, în așa fel încât circuitul comun din casă să fie în afara locului sau zonei în care stă persoana care trebuie izolată. Dacă acest lucru nu este posibil, atunci persoana în vârstă de peste 70 de ani sau cu comorbidități importante va trebui relocată, fie de familie, dacă au unde să facă acest lucru, la o casă de vacanță, în altă parte, sau fie de către autoritatea locală”. Care sunt persoanele cu comorbidități care ar trebui să facă obiectul acestor evaluări: sunt cele cu bronhopneumopatii cronice obstructive, sunt persoane cu afecțiuni cardiovasculare stadiul 3 și stadiul 4, care sunt la risc de a dezvolta forme severe de îmbolnăvire, sunt persoane cu diabet zaharat insulino-dependent și, nu în ultimul rând, sunt persoane cu accidente vasculare  cerebrale sechelare. Ce ne dorim în continuare? Ne dorim scăderea activității generale, prin dezvoltarea activităților, acolo unde se poate, iar unde e posibil acest lucru, să se poată face de la domiciliu. Sunt lucruri care deja au fost vehiculate și lumea știe de ele și încearcă fiecare acum să dezvolte în sistem online modul de lucru remote, de acasă.

(Alessandra Stoicescu): Deci, să stea acasă cei de peste 70 de ani, clar, să nu mai iasă deloc, 10 zile, 20 de zile, cât va fi nevoie...

(Adrian Streinu-Cercel): Și mai mult! Până la 10 săptămâni!

(Alessandra Stoicescu): Până la 10 săptămâni.

(Adrian Streinu-Cercel): Și, atenție, ”și menținerea până la sută la sută a funcționalității infrastructurii fizice”. Asta trebuie asigurată nolens volens!

(Alessandra Stoicescu): Și nu suntem departe de restricții pentru noi toți, cu menținerea activității economice.

(Adrian Streinu-Cercel): Exact!

(Alessandra Stoicescu): Altfel, riscăm să ajungem în scenariul negru, cu zeci de mii de cazuri?

(Adrian Streinu-Cercel): Nu știu câte! Deja, când moare cineva de-al tău, nu mai contează dacă e a zecea mie sau primul!

(Alessandra Stoicescu): Mulțumesc foarte mult, domnule profesor, mulțumesc pentru intervenție!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-aţi simţit discriminaţi la interviul de angajare din cauza vârstei?

Observator » Sanatate » Streinu-Cercel: persoanele peste 70 de ani ar trebui să rămână la domiciliu ”până la 10 săptămâni”