Antena Meniu Search
x

Studiu american: Celulele T generate de COVID-19 răspund la noile variante de SARS-CoV-2

O componentă critică a sistemului imunitar, cunoscută sub numele de celule T, care are rolul de a se lupta cu infecția provocată de versiunea originală a noului coronavirus pare să protejeze și împotriva a trei dintre cele mai îngrijorătoare noi variante de virus, potrivit unui studiu de laborator din SUA publicat marți.

de Redactia Observator

la 31.03.2021, 14:54

Studiu american: Celulele T generate de COVID-19 răspund la noile variante de SARS-CoV-2
Această fotografie a Institutului Național de Alergii și Boli Infecțioase (NIAID) prezentată la 30 martie 2021 prezintă o micrografie electronică a unui limfocit T uman (numit și celulă T) din sistemul imunitar al unui donator sănătos. - Profimedia
  • Apariția variantelor de coronavirus a provocat îngrijorare cu privire la impactul lor asupra eficacității vaccinurilor actuale și dacă persoanele care au fost infectate anterior ar putea fi mai susceptibile la o reinfecție.
  • Un nou studiu a arătat că un jucător cheie în răspunsul imun, „celula T ucigașă”, a rămas în mare parte neafectat de noile variante.
  • Constatarea este încurajatoare deoarece aceste celule pot ajuta la prevenirea formelor severe de boală.

Mai multe studii recente au arătat că anumite variante ale noului coronavirus pot submina protecția oferită de  anticorpi și vaccinuri, relatează Reuters

Dar anticorpii - care împiedică atașarea coronavirusului de celulele umane - s-ar putea să nu spună întreaga poveste, potrivit studiului realizat de cercetătorii de la Institutul Național de Alergii și Boli Infecțioase (NIAID). Celulele T par să joace un rol important de protecție suplimentară.

”Datele noastre, precum și rezultatele altor grupuri, arată că răspunsul celulelor T la COVID-19 în cazul persoanelor infectate cu varianta inițială de virus pare să recunoască complet noile variante, tulpina din Marea Britanie, Africa de Sud și Brazilia”, a spus Andrew Redd de la NIAID. NIAID și Universitatea Johns Hopkins au condus studiul.

Cercetătorii au analizat sânge de la 30 de persoane care s-au recuperat după COVID-19 înainte de apariția noilor variante mai contagioase.

Pe acelaşi subiect

Din aceste probe de sânge, au identificat o formă specifică de celule T care era activă împotriva virusului și au încercat să vadă cum au evoluat aceste celule T față de tulpinile din Africa de Sud, Marea Britanie și Brazilia.

Ei au descoperit că răspunsul celulelor T a rămas în mare parte intact, acestea au putut recunoaște practic toate mutațiile din variantele studiate. Descoperirea se adaugă unui studiu anterior care, de asemenea, a sugerat că protecția oferită de celulele T pare să rămână neschimbată față de noile variante.

Cercetătorii NIAID au spus că sunt necesare studii mai ample pentru a confirma descoperirile. Este necesară monitorizarea continuă a variantelor pentru care anticorpii și celulele T nu funcționează, a spus Redd. Lucrarea a fost acceptată pentru publicare în Open Forum Infectious Diseases, dar nu a fost încă examinată de colegi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Sanatate » Studiu american: Celulele T generate de COVID-19 răspund la noile variante de SARS-CoV-2