Antena Meniu Search
x

Studiu: De ce unele persoane infectate cu SARS-CoV-2 dezvoltă afecțiunea "degetele Covid"

Oamenii de știință au descoperit de ce unele persoane infectate cu virusul SARS-CoV-2 dezvoltă afecțiunea “degete Covid”, care se manifestă prin leziuni asemănătoare degerăturilor la degetele de la picioare și mâini, scrie BBC.

de Redactia Observator

la 06.10.2021, 12:48

Imagine ilustrativă
Imagine ilustrativă - Profimedia Images

Potrivit unui studiu publicat în Jurnalul britanic de Dermatologie, afecțiunea este un efect secundar apărut în urma luptei sistemului imunitar cu virusul SARS-CoV-2. Aceste leziuni pot afecta bolnavii de orice vârstă, însă se manifestă cu precădere în rândul copiilor și al adolescenților. Pentru unele persoane, aceste leziuni cutanate sunt nedureroase, însă, la alții se manifestă prin mâncărime și umflături. 

Cercetătorii britanici au prezentat cazul unei adolescente de 13 ani din Scoția care a dezvoltat o complicație extrem de gravă. Sofia abia mai putea merge sau purta pantofi. Tânăra a povestit că a fost nevoită să folosească un scaun cu rotile pentru a se putea deplasa pe distanțe mai lungi. 

Posibila cauză a "degetelor Covid"

Zona afectată, de obicei degetele de la picioare, poate deveni roșie sau violet. Unele persoane suferă de mâncărimi, iar altele pot face inclusiv puroi. Această afecțiune poate dura de la săptămâni până la luni de zile. Pacienții afectați nu mai prezintă și alte simptome, cum ar fi pierderea mirosului sau a gustului, tuse sau febră. 

Două părți ale sistemului imunitar ar avea legătură cu această complicație. Una este o proteină antivirală numită interferon de tip 1, iar cealaltă este un anticorp care atacă în mod greșit celulele și țesuturile organismului, nu doar virusul. Sunt implicate și celule care acoperă vasele de sânge mici care alimentează zonele afectate, spun și cercetătorii de la Universitatea din Paris, Franța.

Medicul Veronique Bataille, consultant dermatolog și purtător de cuvânt al British Skin Foundation, a declarat că afecțiunea a fost observată frecvent în faza incipientă a pandemiei, și mai puțin în valul actual al variantei Delta. Acest lucru s-ar putea datora vaccinului și faptului că oamenii au dezvoltat o anumită imunitate împotriva coronavirusului.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Credeţi că se vor înmulţi atacurile urşilor în România?

Observator » Sanatate » Studiu: De ce unele persoane infectate cu SARS-CoV-2 dezvoltă afecțiunea "degetele Covid"