Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Suntem din ce în ce mai dependenți de social media

Copii sau adulți suntem conectați la tehnologie zi de zi. Iar în ultimele luni, doar în România consumul de Internet a crescut cu peste 20%.

de Mădălina Iacob

la 30.10.2020 , 11:37

  • Informațiile care circulă online trebuie verificate din mai mullte surse.
  • Verificați și cât timp petreceți pe Internet, dar și ce aplicație e folosită cel mai mult.

Social media ne creează o lume ideală, în care ne place să credem și de care suntem interesați mereu. Postăm fotografiile preferate, cu noi și cu familia noastră, locurile în care mergem, și, în plus, avem și acces la viața prietenilor noștri, dar și a persoanelor publice.

Problema e că devenim captivi fără să ne dăm seama, iar dependență de tehnologie poate fi un real pericol. 

Dragos Stanca, expert digital: Atenția noastră este cea pe care aceste platforme o vând către clienții de publicitate, așa cum la televiziune încercăm să menținem atenția telespectatorilor în față ecranului. Sigur că într o măsură destul de accentuată, tehnicile în care suntem ținuți în față ecranului pot fi mai degrabă etice sau mai puțin etice. Exact la fel se întâmplă și în zona social media. Sunt anumiți algortimi care creează dependență. Ce vreau să știe oamenii e că orice fac ei online este urmărit, notat, cu grijă monitorizat și înregistrat. 

Vezi și

Reporter: Suntem într-adevăr monitorizați în timp ce stăm pe rețele sociale? 

Dragos Stanca, expert digital: Această monitorizare nu trebuie privită că o chestiune conspiraţionistă sau de altă natură, este o chestiune tehnică. Să întelegem că în 2020 nu avem cum să nu fim conectați, dar în egală măsură să ne protejăm față de actori care pot să abuzeze. 

Suntem captivi ore bune pe telefon sau pe laptop, la muncă sau acasă, odată ce am deschis aplicaţiile de socializare. Whatsapp, Facebook, Instagram, Twitter, Skype sau Tik Tok sunt printre preferatele românilor. 

Alina Iliescu, cercetător în psihologie: În primul rând ne dorim să fim mai buni mai frumoși mai admirați, mai interesanți decât suntem în realitate, de asta se editează și pozele foarte mult, dacă avem această dorința interioară, ne creăm și o lume ideală. Încet încet ne creează dependență de a vedea în fiecare zi ce s a mai întâmplat, de a avea acces în lumea celuilalt. Ne ajută să ne creăm o bulă a noastră unde devenim ușor de manipulat. Ne pot da știrile magazinele online de la care cumpărăm, ne pot da ce s-a întâmplat în anumite zone din lume, persoane de care să ne îndrăgostim, tot felul de lucruri care ne țin dependenți și uităm cum trece timpul. 

Dacă ne uităm la timpul petrecut pe astfel de reţele vedem ca folosim telefonul mai bine de 4, 5 ore pe zi. La fel si laptopul, mai ales daca gadgeturile ne sunt indispensabile şi la locul de muncă. 

Alina Iliescu, cercetător în psihologie: Copiii, odată ce au venit de la școală și de la grădiniță, se conectează la tehnologie, se cablează la jocuri, online, rețele de socializare, conferințe și videoconferințe toată ziua, ceea ce are efecte și pozitive asupra lor, au mai multe relații, dar se deconectează de la lumea reală. Nu mai sunt așa de curajoși, nu mai simt nevoia să își ia carnetul la vârste mai mici, le e frică să meargă la mgazin să cumpere ceva, nu știu să socializeze în viață reală cu celălalt. 

Siguranță pe Internet rămâne cea mai importantă. Cum suntem atenţi la semafor, când traversăm stradă, așa trebuie să fim atenți și când introducem online datele cardului bancar sau când setam parolă pentru un cont personal. Ştim că în 2020 tehnologia nu poate fi evitată, dar dacă suntem atenţi la câteva reguli simple, putem evita multele capcane ale acestui mediu. 

Așadar, informațiile care circulă online trebuie verificate din mai mullte surse. Și verificați și cât timp petreceți pe Internet, dar și ce aplicație e folosită cel mai mult. Telefoanele mobile monitorizează asta. 

Mădălina Iacob Like

De la prima transmisiune live, la înâlnirea cu Papa Francisc, funeraliile Reginei Elisabeta a doua, încoronarea regelui Charles şi până la ceremonia luminii sfinte din Ierusalim, meseria de jurnalist mă surprinde şi mă învaţă întotdeauna câte ceva.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Sănătate » Suntem din ce în ce mai dependenți de social media