Suntem din ce în ce mai dependenți de social media

De Mădălina Iacob.
Publicat: 30.10.2020, 07:43.
Actualizat: 30.10.2020, 11:37

Copii sau adulți suntem conectați la tehnologie zi de zi. Iar în ultimele luni, doar în România consumul de Internet a crescut cu peste 20%.

Social media ne creează o lume ideală, în care ne place să credem și de care suntem interesați mereu. Postăm fotografiile preferate, cu noi și cu familia noastră, locurile în care mergem, și, în plus, avem și acces la viața prietenilor noștri, dar și a persoanelor publice.

Problema e că devenim captivi fără să ne dăm seama, iar dependență de tehnologie poate fi un real pericol.

Dragos Stanca, expert digital: Atenția noastră este cea pe care aceste platforme o vând către clienții de publicitate, așa cum la televiziune încercăm să menținem atenția telespectatorilor în față ecranului. Sigur că într o măsură destul de accentuată, tehnicile în care suntem ținuți în față ecranului pot fi mai degrabă etice sau mai puțin etice. Exact la fel se întâmplă și în zona social media. Sunt anumiți algortimi care creează dependență. Ce vreau să știe oamenii e că orice fac ei online este urmărit, notat, cu grijă monitorizat și înregistrat.

Reporter: Suntem într-adevăr monitorizați în timp ce stăm pe rețele sociale?

Dragos Stanca, expert digital: Această monitorizare nu trebuie privită că o chestiune conspiraţionistă sau de altă natură, este o chestiune tehnică. Să întelegem că în 2020 nu avem cum să nu fim conectați, dar în egală măsură să ne protejăm față de actori care pot să abuzeze.

Suntem captivi ore bune pe telefon sau pe laptop, la muncă sau acasă, odată ce am deschis aplicaţiile de socializare. Whatsapp, Facebook, Instagram, Twitter, Skype sau Tik Tok sunt printre preferatele românilor.

Alina Iliescu, cercetător în psihologie: În primul rând ne dorim să fim mai buni mai frumoși mai admirați, mai interesanți decât suntem în realitate, de asta se editează și pozele foarte mult, dacă avem această dorința interioară, ne creăm și o lume ideală. Încet încet ne creează dependență de a vedea în fiecare zi ce s a mai întâmplat, de a avea acces în lumea celuilalt. Ne ajută să ne creăm o bulă a noastră unde devenim ușor de manipulat. Ne pot da știrile magazinele online de la care cumpărăm, ne pot da ce s-a întâmplat în anumite zone din lume, persoane de care să ne îndrăgostim, tot felul de lucruri care ne țin dependenți și uităm cum trece timpul.

Dacă ne uităm la timpul petrecut pe astfel de reţele vedem ca folosim telefonul mai bine de 4, 5 ore pe zi. La fel si laptopul, mai ales daca gadgeturile ne sunt indispensabile şi la locul de muncă.

Alina Iliescu, cercetător în psihologie: Copiii, odată ce au venit de la școală și de la grădiniță, se conectează la tehnologie, se cablează la jocuri, online, rețele de socializare, conferințe și videoconferințe toată ziua, ceea ce are efecte și pozitive asupra lor, au mai multe relații, dar se deconectează de la lumea reală. Nu mai sunt așa de curajoși, nu mai simt nevoia să își ia carnetul la vârste mai mici, le e frică să meargă la mgazin să cumpere ceva, nu știu să socializeze în viață reală cu celălalt.

Siguranță pe Internet rămâne cea mai importantă. Cum suntem atenţi la semafor, când traversăm stradă, așa trebuie să fim atenți și când introducem online datele cardului bancar sau când setam parolă pentru un cont personal. Ştim că în 2020 tehnologia nu poate fi evitată, dar dacă suntem atenţi la câteva reguli simple, putem evita multele capcane ale acestui mediu.

Așadar, informațiile care circulă online trebuie verificate din mai mullte surse. Și verificați și cât timp petreceți pe Internet, dar și ce aplicație e folosită cel mai mult. Telefoanele mobile monitorizează asta.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Top știri

Detalii tulburătoare  despre ultimele momente din viaţa lui Alexandru, tânărul ucis de urs în timp ce alerga
1
Social • pe 13.04 la 20:10

Un sportiv care se antrena în munţi a fost găsit mort lângă bârlogul unei ursoaice. Bărbatul de 39 de ani din Azuga alerga prin pădure când a fost surprins de fiara sălbatică. Alexandru s-ar fi luptat cu ursul, dar nu a avut nicio şansă. Prietenii lui salvamontişti i-au găsit trupul la o zi după ce a fost anunţată dispariţia bărbatului.

PARTENERI
Sergiu, tatăl călăreț, spune adevărul, după ce a vândut casa din donațiile de la Cătălin Moroșanu! De ce a fost nevoit să ia această decizie
spynews.ro
Reacția incredibilă a iubitei lui Vlad Voiculescu după ce a fost demis: Vor ieși la suprafață multe
gandul.ro
`Ne bucurăm să te vedem, boss!` Ion Țiriac, cu un discurs genial în spaniolă, i-a lăsat mască pe oficialii turneului din Barcelona | VIDEO
prosport.ro
A ajuns acasă mai devreme și și-a surprins soția în baie. Când a deschis ușa a încremenit. Ce făcea femeia, fără ca el să știe
redactia.ro
A depășit perioada grea din viața lui, iar acum a devenit tată. Cum arată soția actorului din Home Alone
CaTine.ro
Thalia într-o ipostază inedită. Fotografia care i-a distrat pe fani
tvhappy.ro
La ce cascadorii sunt supuși pacienții, ca să fie urcați cu targa în TIR-urile ATI. IMAGINEA ANULUI
libertatea.ro
Acuzații șocante făcute de un jucător cotat de Dinamo la 4 milioane de euro: „Se dădea la mămicile jucătorilor!”
GSP
”Unde dai și unde crapă!” Șapte muzicieni americani fac furori peste Ocean cu folclor românesc
money.ro
Gigi Becali, război total cu o femeie pentru 1.800 de euro. Decizia care l-a înfuriat pe omul de afaceri
as.ro
Tatăl unei vedete din România, eliberat din închisoare după ce 11 ani a fost urmărit de poliţie pentru trafic de droguri de mare risc
as.ro
Vedeta care se zbate între viață și moarte. A ajuns să fie desfigurată: "Chipul meu frumos a fost mutilat"
as.ro