Ministrul Sănătăţii vrea să suspende exportul de citostatice
Bolnavii de cancer nu vor mai rămâne fără citostatice! Ministrul Sănătăţii vrea să suspende exportul medicamentelor, care uneori nu se găsesc pe piaţă. Şi asta după ce, nu doar o dată, pacienţii români au fost obligaţi să-şi cumpere tratamentele vitale din străinătate la preţuri duble sau triple.
Bolnavii de cancer nu vor mai rămâne fără citostatice! Ministrul Sănătăţii vrea să suspende exportul medicamentelor, care uneori nu se găsesc pe piaţă. Şi asta după ce, nu doar o dată, pacienţii români au fost obligaţi să-şi cumpere tratamentele vitale din străinătate la preţuri duble sau triple. Ordinul de ministru este în dezbatere publică şi vizează 172 de medicamente.
"Mai am puţin şi plec acasă! Sunt nerăbdător, abia aştept să plec acasă", spune un băiat pacient.
Dragoş are 8 ani şi de mai bine de jumătate de an spitalul Marie Curie i-a devenit casă. Are un diagnostic greu de suportat pentru un copil - cancer al sistemului limfatic. Tratamentul cu citostatice a fost vital în cazul său. În curând va pleca acasă.
- Reţeaua de sănătate Regina Maria a fost vândută. Valoarea tranzacţiei nu a fost dezvăluită
- Dieta "minune" care prelungeşte viaţa. Ce trebuie să mănânci ca să ajungi sănătos la 70 de ani
- Papa Francisc, în afara oricărui pericol. Vaticanul anunță îmbunătățiri semnificative ale stării sale de...
- Papa Francisc, mesaj audio redat în Piaţa Sfântul Petru: "Dumnezeu să vă binecuvânteze". Cum se simte suveranul...
- Senatul SUA l-a confirmat pe Robert F. Kennedy Jr. în postul de secretar al Sănătății, deşi e considerat...
Medicii sunt cei care, de multe ori, fac eforturi uriaşe pentru a găsi câteva fiole din serul salvator. Atunci când ei nu găsesc soluţii, părinţii sunt cei care caută medicamentele în alte ţări. Preţurile sunt însă de două sau de trei ori mai mari.
Cum se ajunge totuşi în aceste situaţii de criză? Răspunsul e şi mai dureros: România are cel mai mic preţ din Uniunea Europeană la aceste medicamente, tocmai de aceea distribuitorii cumpără de cele mai multe ori de aici şi vând în alte ţări mai scump.
125 de citostatice şi 47 de imunosupresoare se află pe lista medicamentelor interzise spre export. Această interdicţie va fi valabilă până la sfârsiţul lunii martie 2020.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰