Antena Meniu Search
x

Video Testarea pentru Covid-19, posibilă, curând, în farmacii. Cât va costa şi ce ţări vor permite accesul pe baza lui

În curând, ne vom putea testa pentru COVID-19 şi în farmacii, iar asta ne va deschide porţi noi: vom putea călători cu un test rapid autorizat şi vom putea merge la spectacole. Testul este plătit de stat, testarea de noi.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 11.05.2021, 20:18

Vezi și

Pentru românii nevaccinaţi care vor să meargă la spectacole, concerte sau meciuri va exista alternativă: test rapid la farmacie, plătit de stat. Rezultatul testului e valabil 24 de ore.

Oamenii vor completa documente prin care îşi dau acordul pentru testare şi trimiterea rezultatelor către DSP. Un farmacist sau un asistent va recolta proba iar rezultatul va fi gata în 10, 15 minute.

Andreea Chirtoacă, farmacistă: Spaţiul acesta are 4 m pătraţi, exact cum ne cere Ministerul Sănătăţii în ordinul emis, avem masă care poate fi acoperită cu o suprafaţă uşor lavabilă şi dezinfectată; aerisirea se poate face permanent.

Testul e gratuit, dar testarea se plăteşte

500 de mii de teste rapide va trimite Ministerul Sănătăţii în farmacii. Acestea vor fi oferite gratuit. Patronii farmaciilor vor putea cere însă bani pentru efectuarea testelor. Ministerul Sănătăţii nu va impune un tarif.

În clinicile private, un test rapid costă acum în jur de 100 lei, deşi laboratorul îl achiziţionează cu 20 de lei.

Anca Crupariu, purtător de cuvânt, Colegiul Farmaciştilor: Nu-mi cereţi să vă dau acum un cost, pentru că urmează să se facă nişte calcule. Va fi un preţ rezonabil

Fiecare român se poate testa de câte ori vrea. După ce se vor termina testele date de minister, farmaciile vor putea cumpăra altele de la distribuitori.

Eva Cristescu, medic de familie: Dacă ai un pacient cu simptomatologie înalt sugestivă pentru COVID şi testul iese negativ, indiferent care este testul, îţi pui problema că s-ar putea să fie fals negativ, fără doar şi poate.

Testul rapid autorizat ne deschide şi graniţele. Se poate intra în Bulgaria, Italia, Germania sau Polonia. Acestea vor trebui însă făcute cu maximum 48 de ore înainte.

Localnic: Mi se pare o idee bună. Dacă ai nevoie de un test rapid să nu mai stai cu programare la medic. La călătorii, nu asta aşteaptă toată lumea? Să plece?

Localnic: M-ar ajuta pentru concerte, pentru evenimente.

Colegiul Farmaciştilor spune că a cerut de mai mult timp să înceapă testarea.

Anca Crupariu, purtător de cuvânt, Colegiul Farmaciştilor: Sperăm că farmaciile care doresc să intre în această categorie vor reuşi cam în maximum 3 săptămâni pentru că este etapa de instruire, pregătirea spaţiului de testare

Autorităţile estimează că din cele 6.500 de farmacii, 1.000 vor face teste rapide. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Sanatate » Testarea pentru Covid-19, posibilă, curând, în farmacii. Cât va costa şi ce ţări vor permite accesul pe baza lui