Antena Meniu Search
x

Medicul Tudor Ciuhodaru, semnal de alarmă: E un big fake news! Asimptomaticii pot transmite boala

Medicul Tudor Ciuhodaru trage un semnal de alarmă privind apariția în presă a unui studiu ale cărui rezultate au fost interpretate greșit atunci când s-a scris că ”o personă infectată cu coronavirus nu transmite virusul mai departe”.

Ana Maria Ghiarasim
de Ana Maria Ghiarasim

la 02.06.2020, 13:24

Tudor Ciuhodaru: Asimptomaticii pot transmite boala
Tudor Ciuhodaru: Asimptomaticii pot transmite boala - Facebook/ Tudor Ciuhodaru
  • Medicul trage un semnal de alarmă arătând că rezultatele studiului au fost interpretate greșit.
  • Ciuhodaru susține că toți cei 455 de subiecți expuși unui purtător asimptomatic purtau mască.

Medicul ieșean subliniază că studiul cu pricina demonstrează că utilizarea unei măști de protecție e o metodă eficientă de prevenție a infectării pentru că toți cei 455 de subiecți expuși unui purtător asimptomatic purtau mască.

”Această regulă a fost valabilă în toate cele 3 categorii de expuși (personal medical, alți pacienți, membri ai familiei) la un pacient asimptomatic. Singurul moment când nu au purtat-o a fost în timpul mesei”, scrie medicul, pe Facebook.

”Concluziile (și ale acestui) studiu sunt clare. Tot personalul din serviciile de urgență trebuie să beneficieze de echipament complet de protecție – mască N95, combinezoane, ochelari. Masca de protecție a fost eficientă în a împiedica transmiterea virusului și de la cei asimptomatici”, a mai scris Tudor Ciuhodaru.

Tudor Ciuhodaru reiterează regulile de aur pentru limitarea răspândirii noului coronavirus:

1. Regulile de igienă trebuie respectate cu/fără pandemie.

2. Purtarea unei măști (chiar simple) este cea mai eficientă metodă pentru a preveni infecția. „Distanța sigură” actuală în întâlnirile sociale poate să nu fie suficientă - cu excepția situației în care purtați o mască (simplă).

3. Testare extinsă (expuși/suspecți/asiptomatici)- planul B pe care il propun de atâtea luni și nu aude nimeni)- e metoda cea mai clară de prevenție- pentru că-i identifică și pe cei asimptomatici care transmit boala mai departe (pe care nu-i testează astăzi nimeni).

”Și mai rămâne o întrebare: cum a putut crede cineva un astfel de fake news ce are la bază decizia de a expune la un risc major 455 de oameni”, a mai scris Tudor Ciuhodaru, pe Facebook.

Citește și:

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Medicul Tudor Ciuhodaru, semnal de alarmă: E un big fake news! Asimptomaticii pot transmite boala