Antena Meniu Search
x

Exclusiv Un vaccin anti-Covid-19 revoluționar, creat de o echipă condusă de o româncă. Cine este Ruxandra Drăghia

Ne-am putea vaccina la anul cu un ser la care a contribuit esenţial şi o româncă! O cheamă Ruxandra Drăghia, locuieşte în Statele Unite şi este director global la compania Johnson and Johnson, care este pe ultima sută de metri cu un vaccin care se anunţă revoluţionar.

de Denisa Morariu-Tamaş

la 19.12.2020, 20:11

Vezi și

Specialistă în imunologie şi vaccinare, Ruxandra a povestit într-un interviu în exclusivitate pentru Observator ce a însemnat să coordoneze echipa care lucrează la acest vaccin.

Ruxandra Drăghia-Akli a fost director de cercetare la Comisia Europeană. Stă în SUA din luna ianuarie, chiar înainte de debutul pandemiei.

Acum, din casa ei din Pennsylvania, cu icoane româneşti în spate, coordonează echipa de cercetare şi dezvoltare pe sănătate publică de la Johnson&Johnson, una dintre zecile de companii care lucrează la un vaccin anti-COVID.

Este totuşi, modestă şi nu îşi asumă prea multe merite.

Ruxandra Drăghia, director global J&J: Aș vrea să precizez că vaccinurile ca și terapiile sunt un sport de echipă. Adevărații eroi sunt colegii noștri care lucrează în vaccinuri și care au reușit să contribuie din punct de vedere științific și al dezvoltării și acum în încercările clinice care au loc ca să aducă și acest vaccin.

Echipa Ruxandrei a început studiile pentru vaccin încă din luna februarie, când Statele Unite nici nu-şi imaginau cu ce forţă le va lovi pandemia.

Ruxandra Drăghia, director global J&J: Lucrăm la vaccin de 11 luni. Nu cred că vom reuşi vreodată să eradicăm boala, dar e important să putem să o prevenim, să o diagnosticăm şi să o tratăm, când e necesar.

Vaccinul dezvoltat de echipa Ruxandrei ar putea fi mai eficient

Vaccinul creat de echipa ei va fi, spune românca, diferit de celelalte tratamente deja aprobate sau în curs de aprobare. Va fi în primul rând mai uşor de transportat şi depozitat.

Ruxandra Drăghia, director global J&J: Acest tip de vaccin poate fi păstrat mai mulţi ani la -80 de grade, dar și câțiva ani la -20 de grade, iar dozele pot fi transportate şi păstrate mai multe luni la temperaturi de 2-8 grade Celsius, deci în frigider. Asta face să fie totul mai simplu din punct de vedere logistic.

Nu simte că e o competiţie între companiile producătoare de vaccin.

Ruxandra Drăghia, director global J&J: Ce va fi diferit la vaccinul nostru? Testele clinice pe care le-am început încearcă să demonstreze că e suficientă o singură doză de vaccin, în loc de două.

Dacă această variantă va fi sigură şi eficientă, va simplifica şi procesul de administrare.

Când apare vaccinul Johnson&Johnson

Ruxandra Drăghia spune că cercetarea făcută pe acest virus în timp record, cu tehnologie adaptată, va grăbi cu mult procesul de obţinere a unui nou vaccin, pentru viitoarele pandemii. Care vor apărea mai repede decât ne aşteptăm şi pentru care statele lumii trebuie să se pregăteasca deja de acum.

Ruxandra Drăghia, director global J&J: E doar o chestiune de timp. Pregătirea trebuie privită ca pe o asigurare de viață, pe care să te poţi baza.

Vaccinul Johnson andJohnson ar urma să anunţe eficienţa în luna ianuarie iar dacă totul va merge bine ar urma să fie produse anul următor circa 1 miliard de doze.

100 de milioane ar urma să ajungă în SUA iar 200 de milioane în Uniunea Europeană. Ar fi al treilea cel mai ieftin dintre cele 6 seruri anunţate până în prezent.

Informaţia a apărut din greşeală, după ce un un secretar de stat belgian a făcut publică lista cu preţurile pe care Uniunea Europeană le va plăti pentru doze diverselor companii producătoare.

Vaccinul Moderna a fost aprobat 

Între timp, vaccinul Moderna a fost aprobat în Statele Unite, iar distribuţia dozelor urmează să înceapă imediat.

Hayley Gans, medic Universitatea Stanford: Probele care au fost studiate amănunţit despre acest vaccin arată clar că beneficiile depăşesc orice probleme pe care le-am descoperit. Trebuie să înţelegem că acest vaccin se adresează celor peste 18 ani şi că este evident că trebuie să oferim acest vaccin către întreaga populaţie. Dar este un prim pas.

Până de Anul Nou, ar putea primi undă verde şi serul dezvoltat de Oxord şi Astra Zeneca. Măsura este aşteptată în Marea Britanie, care se teme că va termina dozele pe care le are de la Pfizer în ianuarie şi va putea cumpăra altele abia în martie.

În Uniunea Europeană, vaccinarea începe între 27 şi 29 decembrie.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Sanatate » Un vaccin anti-Covid-19 revoluționar, creat de o echipă condusă de o româncă. Cine este Ruxandra Drăghia